Devlet erkanı Ata’nın huzurunda

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında devlet erkanı, Anıtkabir’de düzenlenen törende bir araya geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığındaki heyet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

GÜNCEL - 23-04-2026 10:29

Geniş katılım sağlandı

Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve çok sayıda milletvekili katıldı.

“Ulusal egemenlik en büyük teminat”

Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Kurtulmuş, ulusal egemenliğin Cumhuriyet’in temel taşı olduğunu vurguladı. Açıklamasında, çocukların korunmasının ve nitelikli eğitimle geleceğe hazırlanmasının önemine dikkat çekti.

Kurtulmuş, “Millî egemenliği yaşatmanın en sahici yolu, çocuklara daha adil, müreffeh ve özgür bir vatan bırakmaktır” ifadelerini kullandı.

Birinci Meclis’te anlamlı mesajlar

Anıtkabir ziyaretinin ardından heyet, I. Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası’na geçti. Burada konuşan Kurtulmuş, binanın yalnızca bir yapı olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Burası sadece bir binadan, duvarlardan, sıralardan ibaret bir bina değildir. Eminim ki bu binanın her yerinde nice Türkiye'nin istikbali için anılmış fikirleri vardır. Top sesleri burada da duyulurken kurtuluşu masaya yatırdılar. Burası Cumhuriyet ve demokrasi fikrinin yeşerdiği mekandır. Bu milletin en zor şartlarda dahi hürriyetten başka bir şeyi kabul etmeyeceğini bizlere öğrettiler.”

Çocuklar yönetimde

Program kapsamında bakanlıklarda çocuklara temsili devir teslim törenleri gerçekleştirilecek. 23 Nisan geleneği çerçevesinde çocuklar bir günlüğüne yönetim koltuklarına oturacak.

81 ilden çocuklarla ziyaret

Sabah saatlerinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen ve öğrencilerle birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti. 81 ilden gelen çocuklarla Aslanlı Yol’dan yürüyen Tekin, mozoleye çelenk bıraktı.

Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Tekin, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Aziz Atatürk; Milletimizin iradesinden doğan yüce meclisimizin açılışının 106. yıldönümünde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda her şeyimiz olan evlatlarımızla huzurundayız. Onlara armağan ettiğiniz bu bayram vesilesiyle nisan ayı boyunca maarifin kalbinde çocuk temasıyla gerçekleştirilen etkinliklerle milli birlik ve beraberlik şuurunu pekiştirmeye gayret ettik. Zamanın ruhunu kavrayan köklerinden güç alırken ufkunu insanlığa açan sorumluluk şuuru yüksek nesiller yetiştirmek başlıca görevimizdir.

Türk vatanının ebedi varlığını yüceltmek için düşünen, üreten ve değer katan bireyler yetiştirme kararlılığımızı muhafaza ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak çocuklarımızın gözlerindeki ışığı geleceğin teminatı olarak kabul ediyoruz. Aziz hatıranız önünde çocuklarımızın ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşıyacak bir idrak ve bir şefkatle yetiştirme irademizi kararlılıkla sürdüreceğimize söz veriyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

Günün Diğer Haberleri