İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ‘casusluk’ suçlamasıyla hakim karşısında

Görevinden uzaklaştırılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, “siyasal casusluk” suçlamasıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması başladı.

SİYASET - 11-05-2026 11:55

İBB’ye yönelik yürütülen “yolsuzluk” soruşturması kapsamında tutuklanarak görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu ile birlikte siyasi danışmanı Necati Özkan, gazeteci Merdan Yanardağ ve Hüseyin Gün hakkında “siyasal casusluk” suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası talebiyle açılan davanın görülmesine başlandı.

Duruşma, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda yapıldı. Tutuklu sanıklar Ekrem İmamoğlu, Necati Özkan, Merdan Yanardağ ve Hüseyin Gün duruşmaya avukatlarıyla birlikte katıldı.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı duruşmada avukatlar ve basın mensupları kimlik kontrolünün ardından salona alındı. Duruşmanın başlamasıyla birlikte mahkeme başkanı savunma sıralamasını açıkladı. Savunmasını en son yapacağını öğrenen Ekrem İmamoğlu, aynı gün görülen “yolsuzluk” davasına da katılabilmek amacıyla savunma sırasının öne alınmasını talep etti. Mahkeme heyeti talebi değerlendireceğini belirterek kimlik tespit işlemlerine geçti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede suç tarihinin 2019-2025 yılları arasını kapsadığı belirtildi. İddianamede Hüseyin Gün’ün dijital materyallerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi veri tabanına ait olduğu öne sürülen veriler üzerinden çok sayıda vatandaşın kişisel bilgilerine erişim sağlandığı ifade edildi.

Savcılık iddianamesinde, söz konusu verilerin dolaylı olarak Necati Özkan tarafından temin edildiği, belediyeye ait çok sayıda elektronik posta adresi ve şifresinin Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla “Ostin” isimli dijital platforma aktarıldığı öne sürüldü. Gün’ün de bu bilgiler üzerinden belediyeye ait elektronik posta içerikleri, iç yazışmalar ve çeşitli verilere erişim sağladığı iddia edildi.

İddianamede ayrıca, 19 Nisan 2019 tarihli bir yazıyla dışarıdan görevlendirilecek uzmanlara ve belediye müfettişlerine tüm verilere erişim, inceleme ve kopyalama yetkisi verildiği belirtilerek, bu işlemlerin seçim süreçlerinde yabancı istihbarat servislerine veri sağlamak amacıyla gerçekleştirildiği ileri sürüldü.

Savcılık, elde edilen verilerin yabancı istihbarat servisleriyle bağlantılı kişiler aracılığıyla analiz edildiğini, bu süreçte vatandaşlara ait gizli ve özel bilgilere erişildiğini iddia etti. İddianamede ayrıca, geçmişte kamuoyuna yansıyan “İBB 2019 veri kopyalama” sürecinin gündemden düşürülmesi amacıyla çeşitli algı faaliyetleri yürütüldüğü öne sürüldü.

İddianamede, Ekrem İmamoğlu, Necati Özkan, Hüseyin Gün ve Merdan Yanardağ’ın “siyasal casusluk” suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

Günün Diğer Haberleri