Sakarya’da başıboş sokak hayvanı kalmadı!

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Sakarya’nın da aralarında bulunduğu 81 ilde sahipsiz sokak hayvanlarının barınaklara veya doğal yaşam alanlarına alınması sürecinin tamamlandığını açıkladı. Çiftçi, Türkiye genelindeki güvenlik çalışmaları ve suç oranlarına ilişkin verileri de paylaştı.

GÜNCEL - 25-10-2026 12:23

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yürütülen çalışmaların Türkiye genelinde tamamlandığını duyurdu. Sakarya’nın da dahil olduğu 81 ilde sokak hayvanlarının barınaklara veya doğal yaşam alanlarına alındığını belirten Çiftçi, hedeflenen sayıya ulaşıldığını ifade etti.

“Türkiye genelinde süreç tamamlandı”

Katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik çalışmaların önce büyükşehir olmayan 51 ilde, ardından ağustos ayı itibarıyla 30 büyükşehirde yürütüldüğünü söyledi.

Hayvanlar için barınaklar ve doğal yaşam alanları oluşturulduğunu belirten Çiftçi, toplama çalışmalarının yanı sıra tedavi, kısırlaştırma ve sahiplendirme faaliyetlerinin de gerçekleştirildiğini kaydetti.

Çalışmaların 21 Ekim 2026 itibarıyla tamamlandığını belirten Çiftçi, Türkiye genelinde sahipsiz sokak hayvanlarının yüzde 100 oranında toplandığını ve barınaklara ya da doğal yaşam alanlarına alındığını açıkladı. Çiftçi, bu alanlarda hayvanların beslenme ve aşılama işlemlerinin sürdürüldüğünü, isteyen vatandaşlara sahiplendirme yapıldığını da dile getirdi.

Organize suç operasyonlarında 8 bin 170 tutuklama

Güvenlik çalışmalarına ilişkin verileri de paylaşan Bakan Çiftçi, 2026 yılının ilk dokuz ayında 625 yeni nesil veya organize suç örgütüne yönelik 1.741 operasyon gerçekleştirildiğini bildirdi. Operasyonlar sonucunda 8 bin 170 kişinin tutuklandığını belirten Çiftçi, suçtan elde edildiği değerlendirilen yaklaşık 95 milyar liralık para, gayrimenkul ve araca el konulduğunu söyledi.

Yurt dışına kaçan suç örgütü üyelerine yönelik çalışmalar kapsamında 44 ülkeden 736 kişinin Türkiye’ye iadesinin sağlandığını açıklayan Çiftçi, uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik adımların da sürdüğünü ifade etti.

Uyuşturucuyla mücadelede 35 bin 819 tutuklama

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında yılın ilk dokuz ayında 42 bin 377 operasyon gerçekleştirildiğini belirten Çiftçi, bu operasyonlarda 35 bin 819 kişinin tutuklandığını açıkladı.

Operasyonlarda yaklaşık 39 ton uyuşturucu madde, 103 milyon uyuşturucu hap ile 20 milyon kök Hint keneviri ve skunk ele geçirildiğini bildiren Çiftçi, cezaevlerinde bulunan kişilerin yüzde 36’sının uyuşturucu suçlarından hükümlü veya tutuklu olduğunu belirtti.

Dolandırıcılığa 18 dakikada müdahale hedefi

Siber suçlarla mücadele çalışmalarına da değinen Çiftçi, yılın ilk dokuz ayında suç unsuru taşıdığı değerlendirilen 197 bin 491 kişi veya hesabın tespit edildiğini söyledi. Yasa dışı bahis siteleri de dahil olmak üzere 42 bin 10 internet sitesi ve sosyal medya hesabına erişim engeli getirildiğini açıkladı.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından geliştirilen “Dolunay” adlı Dolandırıcılıkla Mücadele Merkezi Projesi’nin yasal düzenleme aşamasında olduğunu belirten Çiftçi, projede yapay zekâdan da yararlanılacağını kaydetti. Projeyle dolandırıcılık başvurularının hızla alınması, şüpheli hesapların dondurulması ve 18 dakika içinde etkili müdahale edilmesi hedefleniyor.

Suç oranlarında düşüş

Geçen yılın aynı dönemine göre suç oranlarında düşüş yaşandığını belirten İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, kişilere karşı işlenen suçların yüzde 11,5, mal varlığına karşı işlenen suçların ise yüzde 31 azaldığını açıkladı.

Okul güvenliğinin de öncelikli konular arasında yer aldığını ifade eden Çiftçi, çocukların güvenli bir ortamda eğitim görmesi amacıyla yedi bakanlığın ortak çalışmasıyla bir protokol hazırlandığını bildirdi.

Terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayan Çiftçi, FETÖ başta olmak üzere dini istismar eden oluşumlara ve diğer terör örgütlerine yönelik çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Günün Diğer Haberleri