EKONOMİ
Giriş Tarihi : 17-03-2023 12:17   Güncelleme : 17-03-2023 12:17

CHP medyası algıya başladı! Deprem bölgesinde yeni yerleşim yerleri böyle tespit ediliyor

Ekonomi - Asrın felaketi sonrası hükümet yeni yerleşim birimlerinin tespiti ve yapılaşmada üniversitelerle iş birliğinden 13 farklı bilim kuruluna kadar derinlemesine bir alt yapıyla ilk kazmaları vurmuşken muhalif medya yeni algı operasyonu peşinde.

CHP medyası algıya başladı! Deprem bölgesinde yeni yerleşim yerleri böyle tespit ediliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle yaklaşık 14 milyon insanın etkilediği bölgede yaralar sarılmaya devam ediyor.

CHP VE MEDYASI YENİ KONUTLAR İÇİN OPERASYONA BAŞLADI

Kapadokya'da yol çalışmasında peribacalarının yıkıldığı yalanı ile sicili kabarık CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç Birgün'e deprem bölgesinde yapılacak yeni konutların yerinin yanlış olduğunu iddia ederek “Yanlış yere yerleşim kuruyorlar” dedi.

Kapadokya'da yol çalışmasında peribacalarının yıkıldığı iddiasına yalanlamaKapadokya'da yol çalışmasında peribacalarının yıkıldığı iddiasına yalanlama

Cumhuriyet'e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Adıyaman’da TOKİ’nin başlattığı konut çalışmaları hakkında “Tarım alanlarına yapılan binaların yıkıldığını gördük” dedi.

Peki muhalif medyadaki gibi yeni yerleşim birimleri yanlış yerlere veya tarım arazilerinin olduğu kısımlara mı yapılıyor? Yer seçimi nasıl yapılıyor, kurumlar karar alırken kim ve hangi kuruluşlarla iş birliği yapıyor? işte aşama aşama tüm süreç...

Deprem bölgesinde önemli gelişme: Talebin üzerinde yapıyoruzDeprem bölgesinde önemli gelişme: Talebin üzerinde yapıyoruz

Bakan Kurum duyurdu: Bir şehirde daha çalışmalar başladıBakan Kurum duyurdu: Bir şehirde daha çalışmalar başladı

Bakan Kurum: Kahramanmaraş'ta ilk kazmayı vurdukBakan Kurum: Kahramanmaraş'ta ilk kazmayı vurduk

İLK ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Bir yandan geçici barınma alanları tamamlanırken bir yandan da TOKİ eliyle kalıcı konutların ilk çalışmaları başlatıldı.

563 BİN 586 KONUT İNŞA EDİLECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bölgede yapılan hasar tespit çalışmaları kapsamında şu anda 420 bin 325 konut, 143 bin 261 köy evi olmak üzere 563 bin 586 konut inşa edilecek. 21 Şubat- 16 Mart tarihleri arasında 35 bin 451 konutun yapımına başlandı.

BÖLGELERİN YENİDEN İHYA VE İNŞA SÜRECİ BİLİMSEL, HIZLI VE GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLÜYOR

Türkiye’nin en etkin üniversite ve kurumlarının yanı sıra, Valiler, kaymakamlar, STK’lar, muhtarlar ve vatandaşların da aralarında bulunduğu toplantılar gerçekleştirildi. 

Jeofizik, jeoteknik, jeoloji ve zemin alanlarında bina yapı statiği anlamında en yetkin bilim insanlarıyla “Deprem Bölgesi Fay Hatları ve Zemin Sıvılaşması” konulu toplantılar gerçekleştirildi. Toplantılarda konutların bilimsel normlara ve yeni teknolojilere uygunluğunu, kullanılması gereken en yüksek seviyede sağlamak adına bir araya gelindi. 

13 FARKLI BİLİM KURULU OLUŞTURULDU

“Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’nın birincisi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde İstanbul’da, ikincisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Başkanlığında Gaziantep’te yapıldı. Gerçekleştirilen toplantı sonrasında 13 farklı bilim kurulu oluşturuldu. Oluşturulan her bir kurul; afet yönetim sürecini bir bütün olarak ele alacaklar. 

Asrın felaketi sonrası yeni adım: Dünya çapında uzman ekip Türkiye için bir araya gelecek!Asrın felaketi sonrası yeni adım: Dünya çapında uzman ekip Türkiye için bir araya gelecek!

MASTER PLANLARLAR NELERE DİKKAT EDİLİYOR?

Yeni yerleşim yerleri tespit edilirken, alanların fay hattına uzaklığı ve zeminin sıvılaşma durumu tespit ediliyor. 

Zeminin depreme dayanıklılığını ortaya koyan mikrobölgeleme ve jeolojik etüt çalışmaları sürdürülmekte olup incelemelerde eski yerleşim alanlarının tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve demografik yapısı da ele alınarak master planlar yapılıyor. 

Bakanlık, ovalardan dağlara doğru yerleşim planını benimseyerek, afet konutlarını en doğru, en sağlam zemine, radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek şekilde sağlam zemine doğru yerleşim anlayışıyla inşa ediyor.

Deprem bölgesinde hiçbir TOKİ konutu yıkılmadı

TOKİ 'Asrın Felaketi' sınavından dimdik çıktıTOKİ "Asrın Felaketi" sınavından dimdik çıktı

KONTEYNER KENTLER, PREFABRİK EVLER VE SOSYAL DONATILARLA HAYAT YENİDEN NORMALE DÖNMEYE BAŞLADI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından deprem bölgesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut eliyle yürütülen çalışmalar kapsamında tamamlanan ve yapımı devam eden yığma yapılar, konteyner kentler, prefabrik evler ve günlük yaşamda ihtiyaç duyulan sosyal donatıların kurulmasıyla birlikte hayat yeniden normale dönmeye başladı. 

25 futbol sahası büyüklüğünde! Malatya'daki konteyner kent vatandaşın hizmetinde25 futbol sahası büyüklüğünde! Malatya'daki konteyner kent vatandaşın hizmetinde

Geçici yaşam alanlarına taşınan depremzedeler, günlük yaşamda ihtiyaç duydukları birçok eşya ve araç gerece ulaşabiliyor. Geçici yaşam evlerinde yastık, yorgan, yatak, halı, koltuk, mutfak eşyası, kişisel bakım eşyaları gibi ürünlerin yanı sıra, evlerin etrafında ise vatandaşlar ve çocuklar için sosyal donatılar da kuruldu. 

YERLEŞİM BİRİMLERİNDE YOK YOK

Sosyal donatı alanlarında kadın ve erkek kuaförleri, giyim ve gıda alışverişlerini yapabilecekleri sosyal marketler, halk eğitim kursları, hayvan tedavi ve kurtarma merkezi, engelsiz yaşam ve uygulama merkezi, çocukların eğitimlerinin aksamaması için anaokulu, ilkokul, ortaokul, depremin olumsuz etkilerinin azaltması adına psikososyal destek birimi yer alıyor.

81 ildeki psikososyal destek çalışmalarının takibi için eylem planı hazırlandı81 ildeki psikososyal destek çalışmalarının takibi için eylem planı hazırlandı

Depremin Türkiye ekonomisine maliyeti 150 milyar dolar: Büyüme tahmini revize edildiDepremin Türkiye ekonomisine maliyeti 150 milyar dolar: Büyüme tahmini revize edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fitne ve fesat peşinde olanlara kulak asmayınCumhurbaşkanı Erdoğan: Fitne ve fesat peşinde olanlara kulak asmayın

Altyapı ve üstyapı çalışmaları tamamlanarak teslimine başlanan ve etaplar halinde teslimi devam eden 100 bin geçici barınma alanı ile yarım milyon vatandaşımızın daha sağlıklı ve iyi şartlarda barınabilecekleri yaşam alanlarına taşınması hedeflenmektedir.

KAYNAK: HABER7
AdminAdmin