GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-04-2024 13:49

Google 'Gizli Sekme' aramalarımızı da kaydetmiş! Herkes tazminat davası açabilir! Uzman isimden devlet yetkililerine çağrı

Dünyanın en büyük arama motoru Google, 'Gizli Sekme' verilerini de kaydetti. Google, verileri sileceğini söyledi, davacılara da 5 milyar dolar verdi. Bu anlaşma ile tazminat davasından kurtulan Google'a kötü haber geldi. Bireysel olarak tüm insanlar Google'a dava açabilir. Uzman isimler, sabah.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede devlet yetkililerine çağrı yaptı, vatandaşları dava açmaya davet etti.

Google 'Gizli Sekme' aramalarımızı da kaydetmiş! Herkes tazminat davası açabilir! Uzman isimden devlet yetkililerine çağrı

Dünyanın en büyük arama motoru Google, 'Gizli Sekme' üzerinden yapılan aramaları kaydetti. Milyarlarca insanın en mahrem bilgileri kayıt altına alınırken, Google ile davacılar arasında anlaşma sağlandı. 5 milyar dolar karşılığındaki anlaşmaya göre; Google elindeki tüm verileri silecek, tazminat davası açılmayacak. Ancak bireysel tazminat başvurularında bulunulabilecek.

PROF.DR ALİ MURAT KIRIK: SİLECEĞİNDEN EMİN OLAMAYIZ

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Murat Kırık, Google'ın küresel ölçekte bir tarayıcı olduğuna dikkat çekerek, verilerin hangi amaçla elde tutulduğunun iyi irdelenmesi gerektiğini söyledi.

Kırık, "Verileri silme kararından bahsediliyor. Google'ın verileri sileceğinden nasıl emin olabiliriz? Sildin mi, yedekledin mi ya da herhangi bir yere depoladın mı? Bu sorulara yanıt aramak lazım." dedi.

"SİYASİ MANİPÜLASYONLAR İÇİN BİLE KULLANILABİLİR"

Kırık, 'Gizli Sekme' üzerinden yapılan aramaların kaydedilme amacını farklı bir pencere açarak değerlendirdi, "İnsanlar, 'gizli' kelimesine güvenerek kendisi ile ilgili en mahrem bilgileri paylaştı ve aradı. Sen bunları kaydettin. Bunları neden kaydettiğine dair aklıma şu sorular geliyor. Yapay zekayı geliştirmek için kaydedilmiş olabilir. İnsanlar 'gizli' kelimesine güvenerek aramalarını genelde gizli sekmesinden yapıyordu. Oraya bir yoğunlaşma vardı. Yapay zeka tam istenilen seviyede değil. Hala doğru yanıtları tam veremiyor. Yine insanların neleri beğendiği, neleri sevdiği, nelere inandığına dair verileri elinde tutarak siyasi manipülasyonlara girişilebilir. Bu veriler, insanları yönlendirmek için oldukça önemlidir." ifadelerini kullandı.

"MAHREM BİLGİLERİMİZDEN ALGORİTMAYI BİÇİMLENDİREBİLİR"

Kırık, Google'ın skandal uygulaması ile ilgili değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

Google, küresel ölçekte en çok veriyi elinde bulunduran teknoloji şirketlerinin başında geliyor. Gizli sekmedeki aramaları ve yönelimleri kullanarak algoritmasını biçimlendirebilir.

"MAHREMİMİZ KAYBOLDU, TAZMİNAT DAVASI AÇILABİLİR"

Kırık, dünyanın her ülkesinde yaşayan insanın bireysel tazminat davası açma hakkına sahip olduğunu belirterek, Türkiye'de de vatandaşların mağduriyetleri karşılığında Google'a dava açabileceğini belirtti. Kırık, sosyal medya yasasına vurgu yaptı, "4 yıl önce hazırlanan yasa artık tam olarak bugünkü koşulları karşılayamıyor. Bu yasanın acil revize edilmesi lazım. İnternet ve yapay zeka çok hızlı gelişti. Buna ayak uydurabilecek bir yapıya evrilmesi gerekiyor." dedi.

AdminAdmin