GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-06-2022 23:56

İTO Başkanı Şekib Avdagiç'ten flaş asgari ücret çağrısı! 'Beraber karşılayalım'

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, enflasyon ve asgari ücret için ara zam konularına ilişkin önemli mesajlar verdi. Avdagiç, asgari ücrette yapılacak olası artıştan doğacak maliyetin, kamunun vereceği katkılar ve özel sektörün kaynak aktarımıyla iş birliği halinde telafi edilebileceğini söyledi. Öte yandan AK Parti'den de asgari ücret zammı ile memur ve emekli Temmuz zammı konularıyla ilgili yeni bir açıklama geldi. İşte dikkat çeken o aç

İTO Başkanı Şekib Avdagiç'ten flaş asgari ücret çağrısı! 'Beraber karşılayalım'

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Cityscape Katar Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı'nda (Cityscape Qatar 2022) gazetecilere açıklamalarda bulundu. Avdagiç, artan enflasyon ve asgari ücret için ara zam konularına ilişkin önemli mesajlar verdi.

ENFLASYON AÇIKLAMASI

Şekib Avdagiç, bir soru üzerine, şu anda iş dünyası, devlet ve tüketiciler olarak enflasyonun durağan bir seyre gireceğine inanmaları gerektiğini söyledi.

Avdagiç, "Zaten baz etkisinden dolayı son çeyrekte aşağı doğru inecektir. Şu anda enflasyonun yükselmeye devam etmeyeceğinin somut olarak görülmesi lazım. Bu nasıl olacak? Biz iş dünyası olarak ileri dönemdeki artışları öngörerek abartılı fiyatlama yapmayacağız, kamu da bazı fiyatlamalarını gözden geçirecek. Tüketiciler de alışveriş yaparken A marketi buna dikkat etmiyorsa, B marketi ediyorsa, dikkat edenden alacak. Yani kamu da, özel sektör de devlet de bu konuda üzerine düşeni yapacak. İnşallah bunu iyi bir noktaya getireceğiz." ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET ÇIKIŞI

"Asgari ücrette ilave artışın maliyetini iş dünyası mı karşılayacak?" sorusu üzerine Avdagiç, "Yılbaşında Cumhurbaşkanımız asgari ücrette önemli bir açılım yaptı. Yılın ikinci yarısında yapılacak iyileştirmede yine kamunun vereceği bazı katkılar ile özel sektörün bir miktar kaynak aktarması bir araya gelerek ücretlerin enflasyon karşısındaki kayıplarının telafi edilmesi noktasında beraber adım atılması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

"İSTANBUL'DA ÇALIŞAN KAMU GÖREVLİLERİNE POZİTİF AYRIMCILIK YAPILSIN"

İTO Başkanı Avdagiç, bir inşaatın maliyeti kadar arsa maliyeti ekleyip devletin en fazla o tutarda kredi vermesi gerektiğini belirterek, "Mesela 100 metrekare bir konutun maliyeti 1 milyon liraysa arsa maliyeti de 1 milyon lira olarak sayılsın. Devlet en fazla 2 milyon lira kredi versin. Makul fiyatlı ve makul metrekarede konut arzını artırmamız gerekiyor." diye konuştu.

Mevcut kira rakamları ile kamu görevlilerinin megakente gelmek istemeyeceğini dile getiren Avdagiç, bu nedenle İstanbul'da çalışan kamu görevlilerine pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini söyledi.

Avdagiç, İstanbul'un çeperinde yer alan ilçelerdeki Hazine arazilerinde oluşturulacak uydu kentlerin de konut arzına katkı sunacağını bildirdi.

Yabancıya konut satışında vatandaşlık hakkı verilmesine yönelik eleştirilere değinen Avdagiç, "Türkiye'de konut alan yabancıların sadece yüzde 14'ü vatandaşlık için alıyor. Burada garip bir mahalle baskısından dolayı bütün sektör dayak yiyor. Gidin İngiltere'ye, Almanya'ya bakın, yatırımcılara nasıl davranılıyor?" dedi.

EMEKLİ VE ÇALIŞANLARA TEMMUZ ZAMMI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ise, katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtladı. Yılmaz, ek bütçe talebi, memur ve emekliye Temmuz zammı ve asgari ücret için ara zam ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

217 milyar lirasını kamu çalışanlarımızın aylıklarında yapılacak artışa harcayacağız. Yüzde 40 civarında artış yapılacak. Şimdiden bütçemize koymuş oluyoruz. 154 milyar lirasını emekli aylıklarına yapılan artışlar. Kuruluşların elektrik ve doğalgazda vatandaşa desteği var, oraya 134,5 milyar lira ilave destek koyacağız. 105 milyar lirasını üretken alanlara aktaracağız. Tarım, sanayi, karayolu ve demiryolu yatırımları gibi çok çeşitli alanlara. 103 milyar lirasını mahalli idarelere vereceğiz.

Sosyal desteklerimiz artıyor. 45 milyar lira ek ödeneklerimiz olacak. Ödeme gücü olmayanların sağlık primleri için 7,7 milyar lira. 65 yaş üstü aylığı ve engelli ve engelli yakınları için 5,8 milyar lira. Türkiye Aile Desteği Programı için 7,5 milyar lira.

Tarıma destekler yapacağız. Mevcut bütçemizde tarıma verdiğimiz doğrudan destekler var. 25,8 milyar liraydı bu. Yıl içinde 3,2 milyar daha ilave edildi. Sulamaya 16,3 milyar lira ayırmıştık. Yine sübvansiyon ve krediler var. Ek bütçeyle 46,4 milyar lira ilave ediyoruz: Desteklere 13,4 milyar lira. Yatırımlara 8,8 milyar lira. Sübvansiyonlu desteklere 24,2 milyar lira ilave destek koyuyoruz. İkisini topladığınızda bu sene tarım desteğimiz toplam 104 milyar liraya ulaşıyor.

İSTİHDAM ARTIŞI

2020 Nisan'ından beri istihdam 3 milyonun üzerinde arttı. AK Parti geldiğinde istihdam 19 milyondu, şimdi 30 milyonu aştı. Oransal olarak da yükseldi.

Herhangi bir ekonomik kriz görmüyorum. Büyümemiz devam ediyor.

"ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ"

Aralık ayında tedbirlerin ve dünyadaki dengelerin oturması nedeniyle enflasyonda düşüş bekliyoruz. Tabii eski zamanlara dönüş biraz zaman alacak.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM BEKLENTİSİ

Hükümetimizin her türlü alternatifi değerlendirdiğine inanıyorum. Diğer kesimleri enflasyona ezdirmediğimiz gibi asgari ücretliyi de kesinlikle ezdirmeyiz. Bu yılki tartışmaları da bu çerçevede görmek gerekir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ Admin

AdminAdmin