Bitlis'in Adilcevaz ilçesindeki Arin Gölü'nde su seviyesinin düşmesiyle, Urartular dönemine ait olduğu değerlendirilen 172 metre uzunluğunda bir iskele duvarı ve yapı kalıntıları gün yüzüne çıktı. Arin Gölü, Süphan Dağı eteklerinde, sıcaklık artışı, kuraklık ve bilinçsiz sulama nedeniyle su seviyesinin düşmesinin ardından bu tarihi kalıntılar görünür hale geldi.
Bitlis Eren Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hasan Buğrul ve akademisyenler, gölde yaptıkları incelemelerde, iskele ve yapı kalıntılarının Urartu dönemine ait olduğuna kanaat getirdi. Van Gölü çevresindeki diğer Urartu dönemi iskeleleriyle olası bağlantıları araştıran akademisyenler, bu iskelenin, Van Gölü'ndeki iskelelerle bağlantılı olabileceğini belirtti. Bu durumda, Urartular döneminde bu bölgedeki taşımacılıkta obsidyen malzeme kullanımının söz konusu olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.
İskelenin, göl seviyesi yükseldiğinde içeriye su akışını önlemek için yapılmış olabileceği düşünülüyor. Yonu taşları ve moloz taşlarla inşa edilen iskelenin, Urartular'ın göl üzerinden taşımacılık yaptığı bir dönemde, bölgedeki önemli yerleşimler arasında bağlantıyı sağlayan bir yapı olabileceği ifade ediliyor. Akademisyenler, yapılacak daha fazla jeolojik ve arkeolojik inceleme ile bu yapının kesin işlevini ve bağlantılarını ortaya çıkarmayı planlıyor