Apple, Türkiye'de Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü İçin Lisans Başvurusunda Bulundu

Apple, karma gerçeklik gözlüğünün işletim sistemi için Türkiye'de de marka tescili başvurusunda bulundu.

TEKNOLOJİ - 27-05-2023 21:49

Apple, Türkiye'de Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü İçin Lisans Başvurusunda Bulundu

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın haziran ayında gerçekleştireceği WWDC 2023 etkinliklerindeki en çok konuşulacak ürün, hiç şüphesiz karma gerçeklik gözlüğü olacak. Yıllardır üzerinde çalışılan ürün yaklaşmaya devam ettikçe, yaşanan gelişmeler de sıklaşıyor. Yakın zamanda ise Apple'dan bu gözlük ile ilgili en somut adımlardan bir tanesi geldi. Şirket, karma gerçeklik gözlüğü ile ilgili olduğuna inanılan "xrOS" işletim sisteminin adını ülkelerde tescil ettirmeye başladı.

İlk olarak Yeni Zelanda'da görülen tescil başvurusu Türkiye ve Arjantin'de de ortaya çıktı. Üstelik Apple, her iki ülke için de xrOS değil, xrProOS markası için başvuruda bulundu. Apple, başvuruda adını geçirmese de marka tescilinde kullanılan yazı tipi, Apple'a özgün olan "SF Pro" idi.

Apple'ın Türkiye'de yaptığı xrProOS marka tescili başvurusu:

xrproos

Apple'ın Türkiye'de yaptığı marka tescil başvurusu henüz değerlendirme aşamasına geçmedi. 18 Mayıs'ta yapılan başvuru, ilk adım olan "Başvuru" işleminde görülüyor. Başvuru, Türk Patent Kurumu'nun incelemesi sonrasında onaylanacak veya onaylanmayacak.

xrproos

Arjantin'de yapılan başvuruda ise Apple'ın "Deep Dive LLC" adlı bir paravan şirket kullandığı görüldü. Burada da Apple'ı ele veren şey, logoda kullanılan yazı tipi oldu.

Apple'ın xrOS için yaptığı marka tescili başvurusu ise böyleydi:

Apple xros tescilledi

Apple, Yeni Zelanda'da yaptığı bir başvuru ile "xrOS" markasını resmen tescillemiş oldu. Ayrıca bu tescilleme ile xrOS ibaresinin tescilli yazı fontu da belli olmuş oldu. Buna göre iOS, tvOS, macOS ve watchOS gibi işletim sistemlerinde kullandığı "San Fransisco" isimli yazı tipi, xrOS için de resmileştirildi. Öte yandan; Apple'ın paravan şirketler aracılığıyla pek çok ülkede xrOS'u tescillediği de söyleniyor. Yeni Zelanda, bu gelişmelerin somut bir adımı olarak karşımıza çıktı.

Başvurularda kullanılan marka ismi ne anlama geliyor?

'xr' ifadesi 'genişletilmiş gerçeklik' demek:

apple karma gerçeklik gözlüğü

Apple'ın üzerinde çalıştığı yeni ürün hem sanal hem de artırılmış gerçeklik odaklı uygulamalar için kullanılacak. Bizler bu durumu, bugüne kadar "karma gerçeklik" olarak nitelendiriliyorduk. Ancak Apple, bu tabire yeni bir karşılık bulmuş gibi görünüyor. Zira Mark Gurman'a göre Apple, xrOS'taki xr ifadesinde "genişletilmiş gerçeklik" şeklinde yeni bir tanımlama yapacak.

Peki neden "xrOS" ve "xrProOS" adlı iki farklı işletim sistemi var?

Bu sorunun cevabı henüz net değil. Bloomberg'in meşhur teknoloji yazarı Mark Gurman, Apple'ın işletim sistemi için sadece xrOS adını kullanacağını belirtse de ortada bilinmeyen bir durum olabilir. Apple, belki de işletim sistemlerini de iki farklı kategoride, belki de farklı ürünlerde sunmaya hazırlanıyordur...

İşletim sistemi, daha öncelerde "realityOS" olarak anılıyordu

Apple'ın genişletilmiş gerçeklik gözlüğü, geçtiğimiz dönemlerde farklı bir işletim sistemiyle anılıyordu. İddialara göre bu işletim sistemi, "realityOS" olarak isimlendirilecekti. Ancak önce Mark Gurman'dan gelen iddialar sonrasında da tescil işlemleri, bunun artık geride kaldığını gözler önüne seriyor.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Konya Selçuklu'da Tekno-Sel ilgisi

Konya Selçuklu'da Tekno-Sel ilgisi

16-04-2024 - TEKNOLOJİ

Yenilikçi Bir Adım: 5G Teknoloji Kampüsü Faaliyete Geçti

Yenilikçi Bir Adım: 5G Teknoloji Kampüsü Faaliyete Geçti

16-04-2024 - TEKNOLOJİ