'Aptal Sarışından' En Zirveye: Gerçek Bir Sinema Efsanesi Marilyn Monroe’nun En İyi 10 Filmi

Hollywood sinemasının en çekici kadın oyuncuların biri olan Marilyn Monroe’nun IMDb puanı en yüksek filmleri listemizi mutlaka inceleyin.

TEKNOLOJİ - 27-05-2023 21:47

'Aptal Sarışından' En Zirveye: Gerçek Bir Sinema Efsanesi Marilyn Monroe’nun En İyi 10 Filmi

Gerçek adı Norma Jeane Mortenson olan Marilyn Monroe, 1 Haziran 1926 tarihinde Los Angeles’ta dünyaya geldi. Koruyucu ailelerle geçen çocukluğundan sonra 16 yaşına gelince bir fotoğrafçı tarafından keşfedildi ve modellik yapmaya başladı. Çok güzel bir kadın olduğu için 1951 yılında komedi filmlerinde sarışın bomba rollerinde yer almaya başladı ve o günden sonra yıldızı hızla parladı. 

Aptal sarışın rollerinden sıkılan Marilyn Monroe oyunculuk eğitimi aldıktan sonra rol aldığı Some Like It Hot filmi ile En İyi Kadın Oyuncu dalında Altın Küre ödülüne layık görüldü. Maalesef erken yaşta gelen bu şöhret psikolojisine iyi gelmedi ve 1962 yılının 5 Ağustos günü evinde aşırı dozda ilaç kullanımından ölü bulundu. Bugün bile sinemanın seks ikonlarından bir tanesi olarak kabul edilen Marilyn Monroe’nun IMDb puanlarına göre en iyi filmlerine gelin yakından bakalım.

marilyn monroe

IMDb puanlarına göre en iyi Marilyn Monroe filmleri:

River of No Return How to Marry a Millionaire Don't Bother to Knock Monkey Business  Niagara The Seven Year Itch Gentlemen Prefer Blondes The Misfits All About Eve Some Like It Hot

Çiftliğe gelen yabancı ziyaretçiler: River of No Return

Yıl: 1954 Tür: Aksiyon, Macera, Dram Yönetmen: Otto Preminger, Jean Negulesco Oyuncular: Robert Mitchum, Marilyn Monroe, Rory Calhoun IMDb: 6.6

Oğlu Mark ile çiftliğinde yaşayan Matt, hapisten yeni çıkmıştır. Bir gün kapı çalar ve kumarbaz Harry Weston ile şarkısı karısı Kay gelir. Bu iki yabancı nehirde rafting yaparken yollarını kaybettiklerini söylerler. Ertesi gün Harry, Matt’ın atını çalarak kaçar. Kay çiftlikte kalmıştır. Derken yerlilerin saldırısı başlar. Kendilerini savunacak halde olmayan üçlü, Harry’nin geride bıraktığı rafting botuna atlayarak yeni bir maceraya atılırlar. 

Zengin erkek avcıları: How to Marry a Millionaire

Yıl: 1953 Tür: Komedi, Dram, Romantik Yönetmen: Jean Negulesco Oyuncular: Marilyn Monroe, Betty Grable, Lauren Bacall IMDb: 6.8

Schatze Page becerikli, Loco Dempsey cesur, Pola Debevoise ise biraz saf olan üç arkadaştır ve zengin erkek avcısıdırlar. Üç arkadaş New York’ta bir çatı katı dairesi kiralarlar. Amaçları, zengin erkekleri bu şekilde çekmektir. Gerçekten de istedikleri gibi zengin bir adamı etkilerler ancak etkiledikleri bu adam aslında düşündükleri kadar masum biri değildir. 

Demek karını aldattın: Don't Bother to Knock

Yıl: 1952 Tür: Dram, Gizem Yönetmen: Roy Ward Baker Oyuncular: Richard Widmark, Marilyn Monroe, Anne Bancroft IMDb: 6.8

Forbes, akıl hastanesinden yeni çıkmış genç ve güzel bir kadındır. Geçmişini gizleyerek bir otele yerleşen kadın, burada Jed isimli evli ve çocuklu bir adama aşık olur. Jed’in çocuğunun bakıcı olan Nell, ikisini otel odasında görünce dehşete düşer. Basit bir aldatma gibi başlayan bu hikaye, Nell karakterinin ipleri eline almasıyla birlikte izlemesi epey keyifli bir maceraya dönüşür. 

Gençlik hapını içen değişiyor: Monkey Business

Yıl: 1952 Tür: Komedi, Bilim Kurgu Yönetmen: Howard Hawks Oyuncular: Cary Grant, Ginger Rogers, Marilyn Monroe IMDb: 6.9

Bir kimyager olan Barnaby Fulton, gençlik hapı hakkında çalışmalar yapmaktadır. Bir gün denek olarak kullandığı maymun kafesten kaçar ve her şey birbirine karışır. Bu karmaşa arasında aradığı formülü bulduğunu düşünen kimyager, bu karışımdan içer ve gerçekten de daha genç hisseder. Aynı karışımı içen karısı ise çocuk gibi davranmaya başlamıştır. Karışımı her içenin farklı davranışlar sergilemesi ile ortaya epey ilginç bir hikaye çıkar. 

Sevgilisi ile birlikte kocasını öldürmeyi planlayan kadın: Niagara

Yıl: 1953 Tür: Gerilim Yönetmen: Henry Hathaway Oyuncular: Marilyn Monroe, Joseph Cotten, Jean Peters IMDb: 7.0

Yeni evli bir çift olan George ve Rose, gecikmiş balayı tatilleri için Niagara Şelalesi’ne giderler. Kendileri gibi yeni bir evli bir çift olan Polly ve Ray ile tanışınca birlikte vakit geçirmeye başlarlar. Zaman geçtikce Polly, George ve Rose arasında bir şeylerin yanlış olduğunu hisseder. Rose’u başka bir adamla görünce bu hislerin doğru olduğunu anlar. Dahası, Rose ve sevgilisi, Rose’un kocasını öldürme planları yapmaktadırlar. 

Karına ne kadar sadıksın: The Seven Year Itch

Yıl: 1955 Tür: Komedi, Romantik Yönetmen: Billy Wilder Oyuncular: Marilyn Monroe, Robert Strauss, Carolyn Jones IMDb: 7.1

Richard, kendi halinde evli ve çocuklu bir adamdır. Yaz olunca oğlu ve karısı tatillerini geçirmek için şehir dışına çıkar. Bu sırada karakterimiz, daha önce hiç fark etmediği üst komşusu ile tanışır. Komşu, genç ve masum güzelliğiyle akılları baştan alacak türde bir kadındır. Bütün yaz boyunca tek başına olan Richard, karısına sadık bir adam olmasına rağmen gün geçtikçe bu kadının cazibesine daha çok kapılır. 

Dedektifin aklı başından gitti: Gentlemen Prefer Blondes

Yıl: 1953 Tür: Komedi, Müzikal, Romantik Yönetmen: Howard Hawks Oyuncular: Jane Russell, Marilyn Monroe, Charles Coburn IMDb: 7.1

İki yakın arkadaş olan Lorelei Lee ve Dorothy Shaw, Paris’e giden lüks bir gemiden şarkıcı olarak çalışmaktadırlar. Zenginlik peşinde olan Lorelei, zengin bir adamın oğlu olan Gus ile evlenmek üzeredir. Ancak Gus’ın babası bu kadının oğlunun parasının peşinde olduğundan şüphelendiği için peşlerine bir dedektif takar. Gemide Dorothy ile karşılaşan dedektif bu genç kadına aşık olunca ortaya ilginç bir hikaye çıkar. 

Kovboyların arasında genç bir kadın: The Misfits

Yıl: 1961 Tür: Dram, Romantik, Western Yönetmen: John Huston Oyuncular: Clark Gable, Marilyn Monroe, Montgomery Clift IMDb: 7.2 Roslyn Tabor boşanma sürecinde olan genç ve güzel bir kadındır. Yeni bir hayata başlamak için Nevada’da küçük bir kasabaya yerleşir. Burada vahşi atları yakalayıp satarak hayatlarını kazanan üç kovboy arkadaşla tanışır. Bu adamların hiçbiri daha önce gördüklerine benzememektedir. Birden bu sıkıcı kasaba hayatı, genç ve güzel kadının aralarında dahil olmasıyla bambaşka bir hal alır. 

Gençlik ve güzellik elden gidince: All About Eve

Yıl: 1950 Tür: Dram Yönetmen: Joseph L. Mankiewicz Oyuncular: Bette Davis, Marilyn Monroe, Anne Baxter, George Sanders IMDb: 8.2

Margo Channing alkolik bir tiyatrocudur. Hem kariyeri hem de sosyal hayatı pek yolunda değildir ve etrafındaki insanlara da güvenmemektedir. Bir gün Eve Harrington isimli genç bir yıldızla tanışır. Eve ile Margo hemen iyi anlaşırlar ve genç kız bu usta ismin gözüne girmek için elinden yapar. Tabi asıl amacı Margo’nun olduğu yerde olmak olan Eve, onun ayağını kaydırmak için de elinden geleni yapar. 

Katillerden kaçmak için kadın kılığına giren müzisyenler: Some Like It Hot

Yıl: 1959 Tür: Komedi, Müzik, Romantik Yönetmen: Billy Wilder Oyuncular: Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon IMDb: 8.2

Chicago’lu iki caz müzisyeni Joe ve Jerry, yaşanan bir katliama istemeden tanık olmuşlardır. Katiller onları görmüş ve zor kaçmışlardır. Canlarını kurtarmak için Miami’ye kaçan ikili burada kadın kılığına girer, Josephine ve Daphne adlarını alır, bir kadın müzik grubuna girerler. Elbette bu saçma hikaye asla planladıkları gibi gitmez ve bizim ikili kendilerini epey garip bir maceranın içinde bulur. 

Bugün bile Hollywood sinemasının en çekici kadın oyuncuların bir tanesi kabul edilen Marilyn Monroe’nun IMDb puanı en yüksek filmlerini listeledik. En sevdiğiniz Marilyn Monroe filmini yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Konya Selçuklu'da Tekno-Sel ilgisi

Konya Selçuklu'da Tekno-Sel ilgisi

16-04-2024 - TEKNOLOJİ

Yenilikçi Bir Adım: 5G Teknoloji Kampüsü Faaliyete Geçti

Yenilikçi Bir Adım: 5G Teknoloji Kampüsü Faaliyete Geçti

16-04-2024 - TEKNOLOJİ