Atalay'dan millete at ve eşek eti yedirenlere tepki

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Bursa'da düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasında yaptığı konuşmada zamcı patronlar ile millete at ve eşek eti yedirenlere en ağır cezanın verilmesini istedi.

GÜNCEL - 02-05-2024 13:19

Atalay'dan millete at ve eşek eti yedirenlere tepki

TÜRK-İŞ tarafından bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması Bursa'da yapıldı.

Bursa’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde bir araya gelen binlerce işçiye seslenen Genel Başkan Atalay, alandaki açık hava toplantısında yaptığı konuşmada, her zaman emekten ve işçiden yana olduklarını söyledi.

İşçilerin çalışma hayatının merkezinde yer aldığını belirten Atalay, çalışanlardan alınan vergilerde düzenleme yapılmasını istedi.

Bu konuda mücadelelerinin süreceğini aktaran Atalay, “Ekim ayında kanun Meclis’e gelene kadar her sokakta her alanda olacağız. Hep beraber bu mücadeleyi vermezsek temsil ettiğimiz insanlar ekonomik yönden, vergi üzerinden bedel ödemeye devam eder.” dedi.

Atalay, yaklaşık 670 bin çalışanın taşerondan kadroya geçtiğini ifade etti.

Şu anda 100 bine yakın taşeron işçisinin kadro beklediğini dile getiren Atalay, bu konunun da çözüme kavuşturulması gerektiğini anlattı.

‘TÜRKİYE’Yİ DURDURURUZ’

Konuşmasında kıdem tazminatına da değinen Atalay, “4 ay evvel Türk-İş Genel Kurulu’nu yaptık. Aldığımız kararlardan bir tanesi kıdem tazminatıyla ilgili. Kıdem tazminatıyla ilgili ülke gündemine getirirseniz genel grev yapacağız. Aynen aynı noktadayız. Bir adım geri yapmayız. Allah şahidim, Türkiye’yi durdururuz. Bursa’da Türk-İş’in 106 bin üyesi var. Topladığınız zaman 500 bin kişilik bir aileyiz. Onun dışında Bursa’da 800 bine yakın çalışan işçi var. Ailesiyle beraber topladığınız zaman sayı 1,5 milyonun üzerinde” dedi.

Konuşmasında enflasyona da değinen Atalay, şunları söyledi:

“4 ay evvel günden başkaydı, bugün gündem başka. Vergiyi konuşuyorduk, taşeronu konuşuyorduk. Bütün sıkıntıları gündeme getiriyorduk. Ama 4 aydır Temmuz ve Ağustos ayındaki enflasyon, ülkeyi darmaduman etti. Kamu 40 senedir özel sektör dahil, belediyeler dahil, ücrette önde giden kurumların başında geliyordu. Maalesef öyle bir noktaya geldik ki asgari ücret düzeyine yakın bir ücret alıyoruz. Bu kabul edilebilir bir tablo değil, bu sürdürülebilir bir düzen değil. Bununla ilgili Ocak ayında sözleşmeler başlıyor. Sendikalar, işçi ne dediyse onu yerine getirmek mecburiyetindeyiz. Eylemse eylem, grevse grev. Sendikalar size soracaklar, ona göre yol yürüyeceksiniz. Onun için bu ülkede yarım asırdır biz aynı sorunları anlatmaya devam ediyoruz. Ekonomik sıkıntı birinci sıkıntımız. Vergi, taşeron, asgari ücret, örgütlenme, staj mağdurlarının meselesi, EYT’de problemi olan arkadaşlarımız, bunlar bu ülkenin meselesi, bizim meselemiz, sizin meseleniz.”

TÜRK-İŞ olarak gelecek yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü İstanbul’da kutlayacaklarını duyuran Atalay, şöyle konuştu:

"Bu ülkede nefes alıyoruz, bu topraklarda beraber geziyoruz. Bu ülkede yaşayanların, bu ülkede nefes alanların bayrakla problemi olmayacak, Atatürk’le problemi olmayacak, İstiklal Marşı’yla ilgili problemi olmayacak, devlet başkanıyla ilgili problemi olmayacak, emekliyle ilgili problemi olmayacak, kadınla ilgili problemi olmayacak, engelliyle ilgili problemi olmayacak. Bu ülkede yaşıyorsa bu saydıklarıma uymak mecburiyetindeler. Onun için vatan varsa, ülke varsa sendika var, parti var, dernek var, oda var ama vatan yoksa görüyorsunuz Suriyelilerin durumunu. Onun için TÜRK-İŞ, Türkiye’den yana olma yolculuğunu devam ettirecek, işçiden yana olma yolculuğunu devam ettirecek."

Kadın çalışanların sorunlarına dikkati çeken Atalay, hergün şikayetler aldığını, Mobbing, kreş sorunu, ücret ayrımcılığının bitmediğini vurguladı. Atalay kadın işçilere sendikalarda aktif rol alma, seçimlere müdahil olarak yönetimde yer alma çağrısında bulundu.

Gelecek yıl 1 Mayıs kutlamalarını İstanbul’da yapacaklarını belirterek, Taksim’i işaret eden Türk-İş Genel Başkanı Atalay, “Türkiye’nin değişik alanlarında 1 Mayıs kutlanıyor. Temennimiz, arzumuz sizin ve benim de başkanlarımın da yönetimin de kimsenin burnu kanamadan herkes bu akşam evine dönsün. Herkes iş yerine dönsün. Ama maalesef İstanbul’da istenmeyen görüntüler var televizyonlarda. Kim nerede istiyorsa orada yapsın. Herkese katkı vermeye razıyız. Seneye karar aldık. Seneye İstanbul’dayız. Seneye İstanbul’da daha görkemli bir şekilde 1 Mayıs nasıl yapılıyor, bugün bu alanda gösterdiğiniz gibi, Allah ömür verirse seneye orada göstereceğiz” diye konuştu. 

Atalay, işçi kökenli milletvekili sayısının artması için çaba göstereceklerini sözlerine ekledi.

Sürekli zam yapan patronlar ve piyasaya at ve eşek eti süren işletmelerle ilgili de konuşan Atalay, şunları söyledi: "Bu ülkede patronlar var. Düzgün patronlar var mı, var. Ama bu ülkede sabah zam, öğlenden sonra zam, zamcı patronlar var. Bu ülkede insanlara hileli gıda yediren işverenler var. Af edersiniz at kesip, eşek kesip millete yedirenler var. Bunlara en ağır cezayı vermezse ülkeyi yönetenler, önüne geçemezsiniz."

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
TBMM Başkanı Kurtulmuş: (Yeni anayasa) Ekim ayından itibaren bu meselenin içeriğine ilişkin görüşmeler başlayabilir

TBMM Başkanı Kurtulmuş: (Yeni anayasa) Ekim ayından itibaren bu meselenin içeriğine ilişkin görüşmeler başlayabilir

16-05-2024 - GÜNCEL

MSB: Pençe-Kilit Harekatı'nda bugüne kadar 931 terörist etkisiz hale getirildi

MSB: Pençe-Kilit Harekatı'nda bugüne kadar 931 terörist etkisiz hale getirildi

16-05-2024 - GÜNCEL