Bu Bilgi Hayat Kurtarır: Sol Kulağımızla Duyduğumuz 'Güzel' Sözler, Bizi Daha Mutlu Ediyor!

Sol kulağımızın iyi haber ve kahkaha gibi pozitif seslere çok daha fazla sinirsel tepki oluşturduğu anlaşıldı.

TEKNOLOJİ - 27-05-2023 21:50

Bu Bilgi Hayat Kurtarır: Sol Kulağımızla Duyduğumuz 'Güzel' Sözler, Bizi Daha Mutlu Ediyor!

Bilim insanlarının sağlıklı bireylerle yaptığı yeni bir araştırma, insanların sol kulağının "iyi haberlere" verdiği tepkinin, sağ kulağın verdiği tepkiden çok daha fazla olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, şimdilik bunun nedenini anlayamadılar ancak eğer birisi size iyi bir haberi olduğunu söylüyorsa, bu yazıdan sonra haberi sol kulağınızdan duymak isteyebilirsiniz.

İsviçre'de hizmet vermekte olan Lozan Üniversitesi, Federal Teknoloji Enstitüsü ve Lozan Üniversite Hastanesi bünyesinde gerçekleştirilen araştırma kapsamında, kahkaha gibi pozitif ses veya insanları mutlu edecek haberlerin kulaklarımız tarafından nasıl algılandığı araştırıldı. Araştırmaya göre sol kulak, pozitif ses duyduğunda çok yüksek seviyede sinirsel aktivitenin tetiklenmesine yol açıyor. Elbette sağ kulak da pozitif sesler duyduğunda sinirsel aktivite tetikliyordu ancak tetikleme seviyesi, sol kulağa kıyasla oldukça düşüktü.

Üstelik sol kulak, sadece iyi haber ve pozitif seslerde bunu yapıyor

Sol kulak iyi haberlere daha çok tepki veriyor

Yapılan araştırmada, katılımcılara hem iyi haber ve kahkaha gibi pozitif sesler hem de anlamsız sesli harfler ile çığlık gibi negatif sesler dinletildi. Bu noktada, sol kulağın pozitif seslerde fazla fazla tepki verdiği, olumsuz veya nötr seslerde ise normal seviyede sinirsel aktivite ürettiği tespit edildi. Yani sol kulak, sadece iyi haber veya pozitif ses sırasında fazla tepki üretiyordu. Olumsuz veya nötr sesler ise sol ve sağ kulak için aynıydı. Şunu da belirtelim; araştırma kapsamında insanlara sağ, sol ve ön taraftan sesler dinletildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Stephanie Clarke, sol kulağın yaptığı tercihin ne zamandan beri ve neden var olduğunu bilemediklerini söyledi. Ayrıca bilim insanı, bu durumun insanlara özgü olup olmadığının da bilinmediğini ifade etti. Eğer bu bilinmezler aydınlatılabilirse, sol kulağın neden iyi haberlere daha yüksek tepki verdiği ortaya çıkabilir. Tabi bunun zaman istediğini belirtelim.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Konya Selçuklu'da Tekno-Sel ilgisi

Konya Selçuklu'da Tekno-Sel ilgisi

16-04-2024 - TEKNOLOJİ

Yenilikçi Bir Adım: 5G Teknoloji Kampüsü Faaliyete Geçti

Yenilikçi Bir Adım: 5G Teknoloji Kampüsü Faaliyete Geçti

16-04-2024 - TEKNOLOJİ