Hızlı ve Öfkeli Serisinde de Gördüğümüz Mitsubishi Lancer Evo’nun Neden Efsane Bir Otomobil Olduğunu Kanıtlayan 10 Bilgi

Onlarca farklı tasarım ile geliştirilen, polislerin bile favori tercihi olan Mitsubishi Lancer Evo hakkında ilginç bilgileri listeledik.

TEKNOLOJİ - 27-05-2023 21:47

Hızlı ve Öfkeli Serisinde de Gördüğümüz Mitsubishi Lancer Evo’nun Neden Efsane Bir Otomobil Olduğunu Kanıtlayan 10 Bilgi

Bir filmde gördüğümüzde “üff, ne araba be” dediğimiz oldukça fazla ünlü araba bulunuyor. Hatta, bu arabaları her ne kadar zor bir ihtimal olsa bile yolda görüyor ve görüş açımızdan çıkana kadar takip ediyoruz. Çünkü sahip olduğu güç, tasarımı ve özellikle yarış filmlerinde tercih edilmesi o arabaları popüler hale getiriyor. Bugün konuğumuz, eşsiz tasarımı ve motor gücüyle yıllardır çoğu erkeğin hayali olan Mitsubishi Lancer Evo modeli. Lancer Evo, arkasında oldukça ilginç bilgiler barındırıyor. Biz de büyük bir zevkle bu bilgilere ulaştık.

Mitsubishi Lancer Evo modelini çoğumuz Hızlı ve Öfkeli serisinden biliyor olabiliriz. Paul Walker’ın kullandığı, müthiş bir tasarıma sahip olan Lancer Evo, eşi benzeri olmayan otomobillerden bir tanesi. Lancer Evo modellerini, normal Lancer modellerinden ayıran bazı detaylarda bulunuyor. Yani sokakta gördüğünüz her Lancer, gerçek bir Lancer Evo olmayabiliyor. Dilerseniz lafı hiç uzatmadan Mitsubishi Lancer Evo hakkında bilgiler listemize geçelim.

Mitsubishi Lancer Evo hakkında bilgiler:

Toplamda 10 farklı nesilden geçti En büyük rakibi: Subaru Impreza WRX STI Evo 6.5 veya bir diğer adıyla Tommi Makinen Edition En hızlı Lancer Evo +350 km/h yaptı Lancer Evo, Hızlı ve Öfkeli serisinde yer aldı AWD drift sanatı öncüsü Geliştirilmeye fazlasıyla açık Tamamiyle yarış odaklı: Evo RS Son Evo: Final Edition İngiliz Polislerinin favori otomobili

Toplamda 10 farklı nesilden geçti

Lancer Evo modelleri

Mitsubishi Lancer Evo, toplamda 10 farklı nesile sahipti. İlk model, 1992 yılında üretildi. 24 yıl boyunca üretimi devam eden Lancer Evo modeli, ufak çaplı farklılıklar ile makyajlamalar ile 2015 yılına kadar üretildi. 2015 yılında ise Lancer Evo modelinin üretimi ne yazık ki durdu. Mitsubishi fabrikalarından çıkan son Lancer Evo, Nisan 2016’da çıktı

Gelelim ilk nesillere. 1992 yılında üretimine başlanılan ilk Evo modeli, 1994 yılına kadar devam etti. Firma, 2 yıl sonra tasarımı daha da güçlendirerek yeni bir Mitsubishi Lancer Evo modeli ortaya çıkardı. Elbette, bu köklü değişiklikler değildi. Mevcut tasarım üzerinden bazı makyajlamalar yapıp, yeni tasarım üzerinden üretime devam edildi.

En büyük rakibi: Subaru Impreza WRX STI

Subaru Impreza WRX STI

Subaru Impreza WRX STI modeli, Lancer Evo’nun gelmiş geçmiş en azılı rakibi diyebiliriz. İki otomobilde yakın güçleri, teknik özellikleri ile birbirleriyle rekabet içerisindeler. Mitsubishi, ilk Lancer serisini Japon pazarında üretti ve sattı. Daha sonra dünyaya açılabilmek için Subaru’yu izledi ve 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde satılmaya başlandı. ABD’ye gitmeden önce, Mitsubishi Lancer Evo yalnızca Avrupa pazarında ilgi görüyordu.

Evo 6.5 veya bir diğer adıyla Tommi Makinen Edition

Tommi Makinen Edition

Mitsubishi Lancer Evo, yalnızca 2500 adet üretilen özel bir seriye sahipti. Tommi Makinen Edition olarak üretilen bu model, diğer Lancer Evo’lara göre çok daha farklı ve güçlüydü. Dünya Ralli Şampiyonası’nda toplamda üst üste dört kez birincilik almayı başaran bu otomobil, ciddi manada bir başarıya sahip. Yukarıda da söylediğimiz gibi, Evo 6.5 olarak bilinen bu model yalnızca 2500 adet üretilebildi. Üst üste sağladığı başarılar ise, normal Lancer Evo ile farklılıklarından kaynaklanıyordu.

En hızlı Lancer Evo +350 km/h'ye ulaştı 

en hızlı Lancer evo

Gelelim gelmiş geçmiş en hızlı Lancer Evo modeline. Bu model, Mike Reichen’a aitti ve gelmiş geçmiş en hızlı Lancer Evo olarak biliniyordu. Bunun nedeni ise, Reichen’in otomobil üzerinde yaptığı iyileştirmeler o kadar büyük bir performansı ortaya çıkardı ki, bu otomobil 350 kilometre hıza kadar yükselebiliyordu. Bu da, dünyanın en hızlı Mitsubishi Lancer Evo’su olarak bilinmesini ve bir dünya rekoru kırmasını sağladı.

“Artık beni temsil ediyorsun, ne yani altına Hyundai mi verecektim?” Lancer Evo, Hızlı ve Öfkeli serisinde yer aldı

Otomobil ilk olarak Hızlı ve Öfkeli 2 filminde, Paul Walker tarafından kullanılmıştı. Walker’ın o otomobil ile müthiş gazlaması, ''Nasıl yapıyor ya'' dediğimiz vites geçişleri ve daha çok fazlası ile kalbimize ilk Lancer Evo tohumlarını attı.

Gelelim Hızlı ve Öfkeli 3’teki o sahne ve o kırmızı Mitsubishi Lancer Evo’ya. Akıllara gelen Han'ın Sean'a ''Kırmızı Evo senin'' dediği sahne, belki de koca bir nesilin içerisindeki Mitsubishi Lancer Evo sevgisini daha da arttırdı diyebiliriz. Hızlı ve Öfkeli serisi, gelmiş geçmiş en iyi aksiyon ve arabaları içeren filmlerden bir tanesi. Aksiyon dolu sahneler, müthiş arabalar ve hız. Hızlı ve Öfkeli demişken, eminiz ki yorumlarda Paul Walker için bolca “F” yorumu göreceğiz.

AWD drift sanatı öncüsü

lancer evo drift

Özel modifiyeler ile Lancer Evo, drift ustaları tarafından pistlerde oldukça fazla tercih ediliyordu. Günümüzde eskisi kadar olmasa bile, drift ustaları tarafından tercih edilmeye devam ediliyor. Bunun öncüsü ise, D1 Grand Prix’teki drift takımlarından bir tanesi olan Team Orange oldu. Team Orange takımı, aynı anda Lancer Evo modellerini ve onun ezeli rakibi Impreza modellerini kullanarak AWD drift sanatının öncüsü oldu.

Geliştirilmeye fazlasıyla açık

lancer evo swap

Birkaç madde önce, Mitsubishi Lancer Evo’nun bazı güçlendirmeler ile 350 kilometre hıza ulaştığını söylemiştik. Bunun kaynağı ise, Lancer Evo modelinin geliştirilmeye fazlasıyla açık bir model olması diyebiliriz. Bazı Evo kullanıcıları, otomobildeki 2.0 litrelik motordan tam 500 beygirlik bir güç elde edebildiğini söylerken, kimileri ise çok daha fazlasını yapıyor. Hatta, ülkemizde bile Lancer Evo’yu fazlasıyla geliştirerek tehlikeli bir hale getiren kullanıcılar bulunuyor.

Tamamiyle yarış odaklı: Evo RS

evo rs

Mitsubishi Lancer Evo’nun yarışçılara özel bir modeli de bulunuyordu. RS olarak ayrılan bu model, daha ince gövde panelleri, daha ince camlar ve daha hafif jant tasarımları ile üretildi. Eğer yarışları takip ediyorsanız, yarışçılar için otomobil ağırlığının ne kadar önemli bir detay olduğunu biliyorsunuzdur. Yarışçıların kullandığı otomobiller, konforu hiçe sayarak daha çok güç odaklıdırlar. Bu nedenle, gerçekten yarışlar için hazırlanmış ve konforlu bir otomobil görme olasılığınız oldukça düşük.

Son Evo: Final Edition

final edition

Gelelim Lancer Evo’nun üretimi durdurulmadan önce üretilen son Evo modeline. Mitsubishi, bu modele Final Edition adını verdi ve Amerika Birleşik Devletleri’ne bu modelden 1600 adet üretildi. Otomobil, tamamiyle siyah bir tavana ve özel Final Edition detaylara sahipti. Bununla birlikte, çok daha farklı jantlara ve 291 beygirden 303 beygire artan bir güce sahipti. Bu modelden sonra her ne kadar ortaya iddialar atılsa bile, yeni bir Evo modeli üretilmedi.

İngiliz Polislerinin Favori Otomobili

lancer evo polis aracı

2008 yılında Birleşik Krallık’ta Evo X modelleri tanıtıldı. İngiliz Polisi, bu güçlü ve güvenli otomobilleri resmi polis arabaları olarak kullanma kararı aldı. Daha sonrasında ise Lancer Evo X, ülkedeki polis otomobili haline geldi. Bu otomobil, belki de olabilecek en iyi polis otomobili olabilir.

Sizler için bir nesilin hayali olan Mitsubishi Lancer Evo hakkında ilginç bilgileri bir araya derledik. Eminiz ki bu içeriğimizi okuyan bazı kullanıcılarımız, hala bir Lancer Evo hayaliyle yaşamaya devam ediyor. Sizler Lancer Evo hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Konya Selçuklu'da Tekno-Sel ilgisi

Konya Selçuklu'da Tekno-Sel ilgisi

16-04-2024 - TEKNOLOJİ

Yenilikçi Bir Adım: 5G Teknoloji Kampüsü Faaliyete Geçti

Yenilikçi Bir Adım: 5G Teknoloji Kampüsü Faaliyete Geçti

16-04-2024 - TEKNOLOJİ