Kaynarca'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 103. Yıldönümü kutlandı

103 yıl önce Yunanlıları topraklarından söküp atan Kaynarcalılar, kahraman atalarının destanını unutmamak için düzenlenen Kaynarca’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu töreninde bir araya geldiler. Gece 103 metre uzunluğundaki Türk bayrağının yanında saygı yürüyüşünde bulunan Kaynarcalılar, ertesi gün çeşitli etkinliklerle Kurtuluş Günü’nü kutladılar.

GÜNCEL - 03-05-2024 14:33

Kaynarca'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 103. Yıldönümü kutlandı

103 yıl önce Yunanlıları topraklarından söküp atan Kaynarcalılar, kahraman atalarının destanını unutmamak için düzenlenen Kaynarca’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu töreninde bir araya geldiler. Gece 103 metre uzunluğundaki Türk bayrağının yanında saygı yürüyüşünde bulunan Kaynarcalılar, ertesi gün çeşitli etkinliklerle Kurtuluş Günü’nü kutladılar. Törende konuşan Belediye Başkanı Kadir Yazgan, "Hemşehrilik bilinci, millet olma bilincinin gereği yerel ve ülke tarihimizi bilmekle mümkün. Yerel tarihimizde yaşananları unutmamak, tekrar tekrar hatırlamak, atalarımızı, kahramanlarımızı anmakla biz kalabiliriz" dedi.

Belediye Başkanı Kadir Yazgan’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başlayan törenlere Kaynarca Belediyesi’nde tebriklerin kabulü ile devam edildi. Atatürk İlkokulu bahçesindeki törene Kaymakam Selim Çomaklı, Belediye Başkanı Kadir Yazgan, ilçe protokolü, vatandaşlar ve öğrencilerin yanısıra Kuvayi Milliye derneklerinin üyeleri, Muharip Gaziler Derneği üyeleri katıldı. 

Kaynarca Belediye Başkanı Kadir Yazgan’ın törende yaptığı konuşma şöyle: “ Değerli Kaynarcalılar, sözlerimin başında 103 yıl önce bu toprakları canları pahasına savunan, şehit olan, gazi olan kuvayi milliyeci atalarımızı minnet duygularıyla,  rahmetle anıyorum. 3 Mayıs Kaynarca’nın düşman işgalinden kurtuluşu kutlu olsun. 

800 Yıl önce Orhan Gazi devrinde yaşadığımız bölgeyi feth edip yerleşen Türk milletinin 700 yıl huzurla yaşadığı topraklar 25 Mart 1920 yılında Yunanlılar tarafından işgal edildi. 

Hemşehrilik bilinci, millet olma bilincinin gereği yerel ve ülke tarihimizi bilmekle mümkün. Yerel tarihimizde yaşananları unutmamak, tekrar tekrar hatırlamak, atalarımızı, kahramanlarımızı anmakla biz kalabiliriz.   103 Yıl önce ne olmuştu?

Birinci Dünya Savaşı’nda savaşı kaybeden Osmanlı Devleti 30 Ekim 1918 Mondros Ateşkes Antlaşması imzaladı. Türk Ordusu silahlarını bıraktı. O zamanlar Kandıra'ya bağlı Şeyhler Nahiyesinin merkezi olan 60 haneli Hocaköy (Kaynarca) ve çevre köylerin güvenliği işgalciler işbirliği yapan işbirlikçi çeteler ile Rum ve Ermeni azınlık çetelerin insafına terk edildi. 

AZİZ MOLLA

Kandıra ve çevresi 1918 yılında İngilizler tarafından işgal edildi. 1920 Yılında ise Yunanlılar tarafından işgal edildi.

1919 Yılında kurulan Müdafai Hukuk Cemiyeti İzmit Cemiyeti işgale karşı Kuvvayi Milliye'yi örgütleme çalışmasına başladı.

Kocaeli Vilayeti Umumu Azası (Kocaeli İli İl Genel Meclisi Üyesi) Kadiroğlu Aziz Molla'da memleketi Şeyhler Nahiyesi'nde Hocaköy'de ve çevre köylerde Kuvvayi Milliyeyi kurmak için halkı bilgilendiren çalışmalar yaptı. 

Aziz Molla yine bir Cuma günü bugünkü Merkez caminin yerinde bulunan eski camide halka bir konuşma yaptı o gün işgalci düşmanın işbirlikçileri tarafından 30 Eylül 1920 günü 55 yaşında sırtından bıçaklanarak şehit edildi. 

Rivayete göre bu olay Yunanlıların Kaynarca'ya gelişlerinden 3 veya 6 ay öncedir. 

Yunanlılara karşı Sıraköy'den Halit Molla ve kardeşleri Aşır Ali ile Zekeriya önderliğinde çete kuruluyor. Kuvayi Milliyeyi destekleyen çete Yunanlılarla Ferizli Seyifler'de yapılan çatışmada Aşır Ali şehit oluyor. 

Kandıra'dan Adapazarı'na kadar olan bölgeyi halkımızı koruyan çete daha sonra Kuvayi Milliyeye geçerek mücadelesine devam etmiştir. 

3 Mayıs 1921 tarihinde Kaynarca bölgesinin kurtulmasından sonra 21 Haziran 1921 tarihinde de Adapazarı'na ilk girenler Kaynarcalılardan oluşan Kuvvayi Milliyeciler olmuştur. 

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü silah arkadaşlarını, ülkemizin ve bölgemizin kurtuluşu için canını feda eden İstiklal Şehidi Kadiroğlu Aziz Molla'yı, Kurtuluş Savaşı Gazisi Halit Molla’yı ve ebedi dünyaya göçen tüm şehit ve gazilerimizi saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.

Kaynarca’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 103’üncü Yıl Töreninde şiir, folklor ve öğrencilerin gösterilerine yer verildi. Merkez Camii’nde tüm şehitler için Mevlidi Şerif okutuldu. İstiklal Savaşı kahramanları Aziz Molla ve Halit Molla’nın mezarları ziyaret edildi. Kur’anı Kerim okutuldu.

Thumbnail K4Thumbnail K5Thumbnail K2Thumbnail K3

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anadolu'da yeni bir tarım ve kırsal kalkınma süreci başlatıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anadolu'da yeni bir tarım ve kırsal kalkınma süreci başlatıyoruz

17-05-2024 - GÜNCEL

Sakarya'da nefes kesen Tour Of heyecanı: Dünya bu mücadeleyi izledi

Sakarya'da nefes kesen Tour Of heyecanı: Dünya bu mücadeleyi izledi

17-05-2024 - GÜNCEL