Pek Çok Kol Saati Daire Şeklindeyken Apple Watch Neden Sadece Kare Olarak Üretiliyor?

2015 yılında piyasaya sürülen Apple Watch, diğer Apple ürünleri gibi, kendine özgü özellikler barındırıyor. Bunlardan en dikkat çekicilerinden biri ise şeklinin yuvarlak yerine kare olması.

TEKNOLOJİ - 27-05-2023 21:51

Pek Çok Kol Saati Daire Şeklindeyken Apple Watch Neden Sadece Kare Olarak Üretiliyor?

Piyasaya sürüldüğü andan itibaren hem görünüşü hem de işlevselliğiyle tüketicilerin favorilerinden biri hâline gelen Apple Watch’un benzersiz şekli, dışarıdan bakınca en ilgi çekici özelliklerinden biri.

Bu özellik, öylesine yapılmış bir tasarım değil. Üstelik, nedenini pek çok kullanıcı merak ediyor. İşte Apple saatlerinin şeklinin kare olmasının ardında yatan nedenler… 

Piyasadaki diğer saatlerden farklılaşarak “benzersizlik” sunuyor.

9c97bca799a53fdb738913d78e59216b1b98bac2Soldaki Apple / Sağdaki Samsung

Apple’ın, tasarım estetiği konusunda trend belirleyici olduğu inkâr edilemez. Apple Watch da klasik çizgilerin yanı sıra diğer ürünlerin tasarımından sıyrılmış, estetik ve modern bir görünüm sunuyor. 

Akıllı saatten ziyade, adeta mini bir telefon özelliklerine sahip.

apple watch

Apple Watch’lar, iPhone’larda bulunan özelliklerin neredeyse hepsine sahip olduğu için, ekranının tasarımının benzer olması oldukça önemli.  

“Diğer akıllı saatlerdeki gibi, metinleri ve sembolleri küçülterek de kullanılabilir.” diye düşünüyor olabilirsiniz ancak bu, yukarıdaki görseldeki gibi gereksiz boşluklar bırakıp hem işlevselliği azaltırken hem de estetikten uzak bir görüntü oluşturacaktı. Üstelik, saat gibi küçük ekranlı bir cihazı okumayı da zorlaştıracaktı. Böyle bir fikir, tasarım konusunda hassas olan Apple'ın pek hoşuna gitmemiş belli ki. 

Kare şekli, bilekle daha uyumlu bir formda.

apple saat

Yuvarlak saat kadranından ziyade kare kadran, bilekle daha iyi bir uyum sağlıyor. Daha az hareket ve kaymanın yanı sıra bileğe rahat bir şekilde oturması kullanıcılar için rahatlık sunuyor. 

Küçük ekranın işlevselliğini oldukça arttırıyor.

apple watch neden

Küçük bir ekranda, aynı anda daha fazla bilgi görüntüleyebilmek ve bu bilgiye daha hızlı ulaşmak için tasarım epey önemli. Kare tasarımıyla Apple Watch, ekranda daha fazla metnin görünmesini sağlayarak bildirimlerin de okunmasını kolaylaştırıyor. 

Ayrıca, kullanıcıların ekrana dokunması ve kaydırması için daha fazla yüzey alanı sunarak dokunma hareketlerini çok daha kolay hâle getiriyor. 

Üreticiler için bile kolaylık sağlıyor.

Yuvarlak bir saat kadranını üretmek, kareye göre çok daha maliyetli ve zor. Yuvarlak saatlerde, şeklinden dolayı daha hassas işlemler yapılması gerekiyor.

Apple Watch, daha az maliyetli bir üretim yaparak hem kendisi hem de tüketiciler için daha uygun fiyatlı bir ürün ortaya koymuş oluyor. Tabii bizim ülkemizde Apple saatlerin uygun fiyatlı olması şu an için yalnızca bir hayal...

huawei akıllı saat

Tüm bu özellikleri göz önünde bulundurduğumuzda, kare şeklinde bir akıllı saat fikri hepimizin aklına yatmış olmalı. Apple'ın trend öncüsü olduğunu söylemiştik, artık Huawei gibi farklı markalar da, yukarıdaki görselde gördüğünüz üzere, kare akıllı saatler üretmeye başladı. 

Kaynaklar: Apple Explained, Iphone Geeks
Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Konya Selçuklu'da Tekno-Sel ilgisi

Konya Selçuklu'da Tekno-Sel ilgisi

16-04-2024 - TEKNOLOJİ

Yenilikçi Bir Adım: 5G Teknoloji Kampüsü Faaliyete Geçti

Yenilikçi Bir Adım: 5G Teknoloji Kampüsü Faaliyete Geçti

16-04-2024 - TEKNOLOJİ