Twitter’ın Ücretli Mavi Tikleri Borsada Büyük Kayıplara Neden Oldu: Yapay Zekâ ile Oluşturulan Patlama, Gerçek Sanıldı

Twitter’ın mavi tikleri kaldırması ve Blue üyeliği satın alan herkesin mavi tik sahibi olması, birçok kişinin kafasını karıştırıyor. İşte bugün de mavi tikli sahte bir Bloomberg hesabı, Pentagon yakınlarında sahte bir patlamanın görüntüsünü paylaştı. Birç

TEKNOLOJİ - 27-05-2023 21:49

Twitter’ın Ücretli Mavi Tikleri Borsada Büyük Kayıplara Neden Oldu: Yapay Zekâ ile Oluşturulan Patlama, Gerçek Sanıldı

Geçtiğimiz haftalarda Twitter’ın tartışmalı sahibi Elon Musk, Blue üyeliği olmayan hesapların mavi tik onay işaretlerini kaldırdı. Her Blue üyesinin mavi tik sahibi olması ise, sahte hesapların gerçekmiş gibi görünmesine neden olmaya başladı. Musk’ın satın alımından bu yana birçok problemle karşılaşan Twitter, son olarak platformda oluşan bir açık nedeniyle silinmiş tweetlerin geri gelmesiyle gündem oldu. 

Hepimizin bildiği gibi Twitter’daki mavi tikler daha öncesinde yalnızca onaylanmış kişilere veriliyordu. Bu da, hesap sahibinin gerçekten o kişi olup olmadığını herkesin anlamasını kolaylaştırıyordu. Ancak mavi tiklerin Blue ücretini ödeyen herkese verilmesi, platformu gerçekmiş gibi görünen sahte hesaplarla doldurdu. İşte bu gerçek olmayan hesapların neden olduğu kaos, sahte bir patlama görüntüsüyle borsada düşüşe neden oldu. 

Yapay zekâ ile oluşturulan görüntü borsada düşüşe neden oldu

Twitter’da mavi tike sahip bir sahte Bloomberg haber ajansı hesabı, Pentagon yakınlarında bir patlamanın görüntüsünü paylaştı. Patlamadaki görüntü yapay zekâ uygulamaları kullanılarak oluşturuldu. Ancak bu sahte hesabın mavi tik sahibi olması, diğer haber ajanslarını yanılttı. Gerçek Bloomberg hesabından paylaşım yapıldığını sanan gerçekten doğrulanmış onlarca hesap, bu patlama görüntülerini yaydı. 

Rus haber ajansı RT’nin sosyal medya hesaplarında da bu haber gerçekmiş gibi paylaşıldı. Kaynak olarak ise Twitter kaynaklarına atıfta bulunuldu. Olayın aslında gerçek olmadığı ve görüntülerin yapay zeka uygulamaları tarafından oluşturulduğu sonradan anlaşılsa da bu haber giderek yayıldı. 

Haberin yayılmasının ardından borsa düşüşe geçti ve borsada 500 milyar dolarlık bir dalgalanma meydana geldi. Olayın ardından hesap askıya alındı. 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Dolandırıcılar Toncoin için Telegram kullanıcılarının hedefinde

Dolandırıcılar Toncoin için Telegram kullanıcılarının hedefinde

25-04-2024 - TEKNOLOJİ

BM Raportörü Mofokeng, Gazze'de yaşananların

BM Raportörü Mofokeng, Gazze'de yaşananların "kesinlikle soykırım" olduğunu söyledi

24-04-2024 - TEKNOLOJİ