Yeşilçam'dan Tanıdığınız Bu Oyuncunun, Ünlü Olmayı Önemsemeyip Kendini Amerika'da Teknolojiye Adadığı Başarı Hikâyesi

Yeşilçam'ın iki sevilen filminde oynayan Gölgen Bengü, günümüzde Amerika'da makine mühendisliği alanında çeşitli konularda dersler veriyor.

TEKNOLOJİ - 27-05-2023 21:52

Yeşilçam'dan Tanıdığınız Bu Oyuncunun, Ünlü Olmayı Önemsemeyip Kendini Amerika'da Teknolojiye Adadığı Başarı Hikâyesi

Oyuncuların, oyuncu olmadan önceki ve sonraki hayatları her zaman merak konusu olmuştur.

Bugün biz de size magazinsel bir hayattan çok akademik bir hayatı tercih eden Gölgen Bengü’den bahsedeceğiz.

Hepimiz onu Yeşilçam’ın unutulmaz filmlerinden biri olan “Meraklı Köfteci” filmi ile tanıdık.

Kemal Sunal ve Gölgen Bengü Meraklı Köfteci

Bu filmde Kemal Sunal ile birlikte yer alan oyuncu, “Fatma” karakterine can vermişti.

İkinci ve son filmiyse “Aslan Bacanak” filmiydi.

Zeki Alasya Gölgen Bengü Aslan Bacanak Filmi

Bengü, son filmi olan “Aslan Bacanak” filminde Zeki Alasya ve Metin Akpınar ile oynadıktan sonra sinema hayatına son vererek akademik hayatına ağırlık vermeye karar vermişti.

“Önce okul, sonra film.”

Gölgen Bengü Yeşilçam Filmleri

O yıllarda kendisine gelen film tekliflerine “Önce okul, sonra film.” cevabını vererek asıl hedefinin akademik başarı olduğunun altını çizmişti.

Boğaziçi Üniversitesi endüstri mühendisliği bölümünden mezun oldu.

yeşilçam şimdiki hali

Sinema hayatına son verme kararı aldıktan sonra üniversite hayatına geri döndü ve Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Türkiye'den Amerika'ya...

Yeşilçam Gölgen Bengü

Boğaziçi Üniversitesinden mezun olduktan sonra Amerika’ya giden ve orada North Carolina A&T State University’de yüksek lisans yapan Bengü, doktorasını da Clemson University’de tamamladı.

Neredeyse 30 yıldır çeşitli konularda ders veriyor.

Yeşilçam Oyuncusu Gölgen Bengü

Gölgen Bengü, otuz yıla yakın bir süredir bilgisayar simülasyon modelleme ve analizi, ileri istatistik deney tasarımı, mühendislik ekonomisi, yöneylem araştırması, endüstri mühendisliği, üretim süreçleri gibi çeşitli konularda dersler veriyor.

Kendine özgü bir öğrenme sistemi tasarladı.

Yeşilçam Oyuncusu Gölgen Bengü

Öğretim felsefesi olarak etkileşimli bir öğrenme ortamında bilgiyi gerçek hayattan örneklerle ilişkilendirerek konunun temellerini vurgulamayı benimsedi. Öğrenme sürecinin fakülte ve öğrenci etkileşimini simüle ettiği bir akıllı öğrenme sistemi tasarımı olan DISTILL'i kurdu. Sistem, öğrenci anlayışındaki eksikliği teşhis etmiş ve bu kavramları en gelişmiş teknolojik araçlarla öğretmek için etkileşimli bir eğitim sağladı.

Öğrencilerin daha iyi öğrenmelerine yardımcı olacak birkaç yenilikçi fikirden sonra, bir prototip oluşturdu ve  derslerinde kullanıma sundu. Akıllı öğrenme araçlarını geliştirirken, New Jersey Bilim ve Teknoloji Komisyonu tarafından finanse edilen, Multimedya Üretim ve İnternet Dağıtım Sistemleri Merkezi'nin direktörü olarak görev yaptı. Ayrıca bu sistem, günümüzde Rutgers Kimya bölümü ile paylaşılmakta, Gateway E.E.Coalition aracılığıyla yayılmakta ve Prentice Hall Publishers ile paylaşılmaktadır.

Pek çok ödüle layık görüldü.

Yeşilçam oyuncusu gölgen bengü

Birkaç yıl sonra, kurduğu DISTILL sistemi için NCA, Ulusal Mühendislik Akademisi'nden talep edilmemiş bir hibe de aldı. Aynı zamanda kendisi NSF, NJSTC ve Gateway-NSF gibi çeşitli kurumlar tarafından ödüllendirildi.

Engelli bir öğrenci için kendi öğrencileri ile birlikte bir “Beslenme Cihazı” tasarladı.

yeşilçam oyuncusu şimdiki hali

Gateway-NSF tarafından finanse edilen, Uzaktan Konumlandırılmış Eş Zamanlı Tasarım Mühendisliği Projesi'nin bir parçası olarak, kendisi ve öğrencileri Penn State, Ohio State ve Cooper Union ile iş birliği yaparak Penn State Üniversitesinden engelli bir öğrenci için bir beslenme cihazı tasarladı.

Birbirinden uzak üniversite öğrencilerinin çok disiplinli ancak ortak bir amaç ile bir proje üzerinde uzaktan iş birliği yapmaları, internet tarayıcısının bile yeni kullanılmaya başlandığı dönemde öncü bir çalışmaydı.

Ders vermesi için Çin’e davet edildi.

gölgen bengü

Çeşitli vesilelerle ders vermek üzere Çin'e davet edilmiş ve ayrıca Pekin Teknoloji Enstitüsü'nde iş birliği yapmak ve ders vermek üzere seçkin fakülte hibe ödülü aldı. Şu anda AeroSpace Electronics Industry, Pharmaceutical Industry ve Public Sector Industry gibi çeşitli yerel endüstrilere, gelişmiş simülasyon, optimizasyon ve deney tasarımı araçlarını kullanarak yardımcı olurken bir yandan da öğrencilerine gerçek hayat projeleri ve artan iş fırsatları sunmaktadır.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Konya Selçuklu'da Tekno-Sel ilgisi

Konya Selçuklu'da Tekno-Sel ilgisi

16-04-2024 - TEKNOLOJİ

Yenilikçi Bir Adım: 5G Teknoloji Kampüsü Faaliyete Geçti

Yenilikçi Bir Adım: 5G Teknoloji Kampüsü Faaliyete Geçti

16-04-2024 - TEKNOLOJİ