1 Milyon 200 Bin TL’lik Tazminat Kararı İstinafta Bozuldu

Kuzey Marmara Otoyolu bağlantısında 2023 yılında meydana gelen ve 9 kişinin yaralandığı servis kazasına ilişkin tazminat davasında istinaf kararı çıktı. İlk derece mahkemesinin hükmettiği 1 milyon 200 bin TL’lik tazminat kararı, eksik inceleme ve hatalı hesaplama gerekçeleriyle Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Dosya, yeniden bilirkişi raporu hazırlanması için yerel mahkemeye gönderildi.

GÜNCEL - 29-05-2026 11:36

Kocaeli’nin Gebze ilçesi Balçık Mahallesi Kuzey Marmara Otoyolu bağlantısında 2 Şubat 2023’te meydana gelen kazada, S.K. idaresindeki işçi servisi ıslak zeminde kontrolden çıkarak takla atmış, kazada araçta bulunan 9 kişi yaralanmıştı.

Ağır yaralanan yolculardan biri, aracın zorunlu mali mesuliyet sigortasını yapan şirkete karşı dava açtı. Adli Tıp raporuna göre davacının yüzde 13 oranında kalıcı malul kaldığı, 6 ay iş göremezlik yaşadığı ve bir dönem bakım ihtiyacı bulunduğu belirtildi.

Gebze Asliye Ticaret Mahkemesi, davayı kısmen kabul ederek poliçe limiti kapsamında 1 milyon 200 bin TL tazminatın faiziyle ödenmesine hükmetmişti. Ancak sigorta şirketi, olayın iş kazası niteliği taşıdığını, SGK ödemelerinin dikkate alınmadığını ve maluliyet oranının hatalı yönetmelikle belirlendiğini ileri sürerek kararı istinafa taşıdı.

Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi, hesaplamalarda eski yönetmelik kullanıldığını ve SGK ödemeleri, gelir tespiti ile doğru maluliyet oranı bakımından eksik inceleme yapıldığını tespit etti. Bu gerekçelerle karar kaldırılarak dosyanın yeniden değerlendirilmesine hükmedildi.

Dosya, gerçek gelir tespiti, SGK kayıtları ve güncel mevzuat doğrultusunda yeni bilirkişi raporu hazırlanması için Gebze Asliye Ticaret Mahkemesi’ne iade edildi.

 

Günün Diğer Haberleri