Sakarya’da nostaljik gofret: Tadan çocukluğuna dönüyor

Sakarya’da emekli Türkçe öğretmeni Hanife Kısmet, Erenler’deki atölyesinde geleneksel yöntemlerle gofret üretiyor. 50 yıllık tarif ve kalıplarla hazırlanan nostaljik lezzet, müşterilerini çocukluk yıllarına götürürken kadın emeğiyle de öne çıkıyor.

YEREL - 14-10-2026 15:23

Emeklilik döneminde eşi aracılığıyla gofret üretimiyle tanışan Hanife Kısmet, işin inceliklerini ve özel reçetesini öğrendikten sonra üretime başladı. İlk olarak Hendek’te faaliyet gösteren Kısmet, daha sonra atölyesini Erenler’e taşıdı.

Üç kişilik kadın ekibiyle üretimini sürdüren Kısmet, fabrikasyon yöntemler yerine eski usul elektrikli kalıplar kullanıyor. Sade, kakaolu ve tahinli çeşitler hazırlayan ekip, geleneksel üretim tekniği sayesinde gofretlerin çıtır yapısını koruyor.

Müşteriler geçmişe yolculuk yapıyor

Ürettikleri gofretlerin müşterilerinde çocukluk anılarını canlandırdığını belirten Hanife Kısmet, bazı müşterilerinin tadına baktıklarında duygulandığını söyledi. Özellikle 50’li yaşlarındaki müşterilerinin geçmişte bakkallardan aldıkları gofretleri hatırladığını ifade eden Kısmet, Almanya’dan gelen müşterilerin de ürünleri hediyelik olarak satın aldığını dile getirdi.

En çok tahinli gofret tercih ediliyor

Ürün çeşitliliğini artırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Kısmet, geliştirdikleri tahinli gofretin sade çeşidin ardından en çok satılan ürünleri arasında yer aldığını kaydetti.

Üretimin her aşamasında kadın emeği

Atölyede üretim, kesim, paketleme, kargolama ve müşteri ilişkileri dahil tüm süreçler kadınlar tarafından yürütülüyor. Çalışanlardan Dilek Kartal da gofretin kendisine esnaflık yapan babasını hatırlattığını belirterek, çocukluğundaki anıları yeniden yaşadığını söyledi.

Sakarya’da geleneksel üretim anlayışını sürdüren Hanife Kısmet ve ekibi, yarım asırlık lezzeti yaşatarak geçmişin tatlarını günümüze taşıyor.

Günün Diğer Haberleri