EKONOMİ
Giriş Tarihi : 13-03-2024 15:42

2050'de Küresel Doğal Gaz Talebinde Yüzde 34 Artış Bekleniyor

Küresel doğal gaz talebinin önümüzdeki yıllarda önemli bir artış göstereceği öngörülüyor. Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nun (GECF) "2050" raporuna göre, 2022'de 4 trilyon 15 milyar metreküp olan küresel doğal gaz tüketimi, 2050'ye gelindiğinde yaklaşık yüzde 34 artarak 5 trilyon 360 milyar metreküpe ulaşacak.

2050'de Küresel Doğal Gaz Talebinde Yüzde 34 Artış Bekleniyor

Raporda, doğal gaz talebindeki bu artışın ardında nüfus ve ekonomik büyüme, hava kalitesinin iyileştirilmesi, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve kömür ile petrolden gaza geçiş politikalarının etkili olduğu belirtiliyor. Özellikle elektrik üretiminde doğal gazın rolünün artması bekleniyor; sadece bu sektörden kaynaklı talep büyümesinin 500 milyar metreküp olarak hesaplandığı vurgulanıyor.

Raporda, kömür yakıtlı santrallere olan ilginin azalmasıyla birlikte doğal gazın öneminin artacağı öngörülüyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artmasıyla doğal gazın, elektrik üretiminde esneklik ve yedekleme desteği sağlayarak daha hayati bir rol oynayacağı belirtiliyor.

Özellikle Asya Pasifik pazarlarının hızla büyümesi ve gaz zengini Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden gelecek talep artışıyla birlikte, küresel doğal gaz talebinin büyük bir kısmının bu bölgelerden kaynaklanacağı tahmin ediliyor. Asya Pasifik kaynaklı talep artışının yüzde 52'lik bir paya sahip olması bekleniyor.

EditörEditör