GÜNCEL
Giriş Tarihi : 15-01-2024 16:09

3 asırlık su değirmeni, doğal unuyla tarihe tanıklık ediyor

Hendek ilçesinde bulunan 3 asırlık su değirmeni, tarihe tanıklık etmenin yanı sıra geleneksel yöntemlerle buğday ve mısır gibi ürünleri öğütüp un haline getirerek vatandaşların ihtiyacını karşılıyor.

3 asırlık su değirmeni, doğal unuyla tarihe tanıklık ediyor

Bayraktepe Mahallesi’nde bulunan su değirmeni, 3 asırdır aynı yöntemle buğday, arpa, mısır gibi tahıl ürünlerini öğüterek doğal un elde edilmesini sağlıyor. Gelişen teknolojiye rağmen değirmen, günümüzde halen dere yatağından akan su ile çalışmaya devam ediyor.

A W120272 05

Değirmeni işleten 77 yaşındaki Yılmaz Duyar, değirmeni 100 yıldan beri işlettiklerini belirterek, “Değirmen tahminen 3 asırlık ve 100 seneden beri çalıştırıyoruz. Değirmene talep çok gece günüz çalışmamıza rağmen yetiştiremiyoruz. Su değirmeni unu yakmaz ve yavaş döner bu sebepten dolayı lezzeti yerinde olur. Ancak elektrikli değirmen hızlı döndüğü için unu yakar ve ekmeği iyi olmaz. Babamdan bize geçti bizde öldüğümüzde çocuklarım ve yeğenlerim burayı işletecekler” dedi.

A W120272 01

Değirmeni işleten Veysel Duyar ise, “Biz burada insanların ihtiyaçlarını gideriyoruz mısır, buğday, çavdar gibi her türlü ürünü öğütüyoruz. Buraya müşteriler çuvallarını ve iletişim bilgilerini bırakır bizde öğüttükten sonra kendilerini arayıp unu teslim ederiz. Bize deden kaldı güzel ve zevkli bir iş ama eziyeti de var” diye konuştu.

A W120272 02

Mısırını değirmende öğütmek için gelen Zafer Beşoluk ise, “Mısırlarımızı burada öğütüyoruz. Tarihi bir değirmen ve buranın eski halini de biliyorum. Zamanında burası restore edildi ve güzelleşti. Değirmenin bu hale gelmesi bizi mutlu ediyor. Ben buraya 10 yıldan beri geliyorum. Burada öğütülen unun lezzeti çok güzel” ifadelerini kullandı.

AdminAdmin