DÜNYA
Giriş Tarihi : 19-10-2023 00:21

ABD, BMGK'de insani yardım yapılması için Gazze'de çatışmalara "ara verme" çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti

BM Güvenlik Konseyi, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara ilişkin toplantı yaptı. İnsani yardım sağlanması için çatışmalara ara verilmesiyle ilgili karar tasarısı 12 üye tarafından desteklenirken, Rusya ve İngiltere ise çekimser kaldı. Karar tasarısını veto eden tek ülke ise ABD oldu.

ABD, BMGK'de insani yardım yapılması için Gazze'de çatışmalara

ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Gazze Şeridi'ne insani yardım sağlanması için İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara "ara verme" çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti.

BM Güvenlik Konseyi, ABD'nin New York'ta İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara ilişkin toplantı yaptı. ABD, toplantıda Gazze Şeridi'ne insani yardım sağlanması için İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara "ara verme" çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti. Brezilya tarafından hazırlanan karar tasarısı, 12 üye tarafından desteklenirken, Rusya ve İngiltere çekimser kaldı.

 

Karar tasarısında, İsrail'e Gazze'deki sivillerin ve BM personelinin güneye taşınması yönündeki emrini iptal etmesi çağrısında bulunularak, Hamas'ın saldırıları kınandı. Karar tasarısında ayrıca, sivillere yönelik her türlü şiddet ve düşmanlık ile her türlü terör eylemi kınanarak, tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield oylamadan sonra yaptığı konuşmada, "Diplomasinin zorlu işini yapmak üzere sahadayız. Diplomasinin gerçekleşmesine izin vermemiz gerektiğine inanıyoruz. Evet, kararlar önemlidir ve evet, bu konsey açıkça konuşmalıdır. Ancak gerçekleştirdiğimiz eylemler sahadaki gerçeklere dayanmalı ve doğrudan diplomasi çabalarını desteklemelidir. Bu hayat kurtarabilir. Konseyin bunu doğru yapması gerekiyor" dedi.

ABD'nin Gazze'deki insani krize çözüm bulmak için İsrail, bölge ülkeleri, Birleşmiş Milletler ve diğer ortaklarıyla birlikte çalıştığını belirten Thomas-Greenfield, "Gazze'ye mümkün olan en kısa sürede gıda, ilaç, su ve yakıt akışının başlaması kritik önem taşıyor. Açık konuşalım, Gazze'deki bu ciddi insani krize Hamas'ın kendi eylemleri neden oldu" dedi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia yaptığı açıklamada, "ABD'li meslektaşlarımızın ikiyüzlülüğüne ve çifte standartlarına bir kez daha tanık olduk" ifadelerini kullandı. Rusya'nın insani ateşkes çağrısında bulunduğu karar taslağı geçtiğimiz pazartesi günü veto edilmişti.

EditörEditör