EKONOMİ
Giriş Tarihi : 02-01-2024 11:52

Akaryakıta okkalı ÖTV zammı! Benzin ve motorinin fiyatı uçacak

Yarın açıklanacak üretici fiyat endeksi verisiyle akaryakıta yüzde 25'in üzerinde ÖTV zammı bekleniyor. Buna göre, benzinde en az 2,25 TL, motorinde 2,11 TL'lik artış meydana gelecek. Zammın ardından benzin 38 lirayı, motorin ise 40 lirayı aşacak.

Akaryakıta okkalı ÖTV zammı! Benzin ve motorinin fiyatı uçacak

Geçen yılın temmuz ayında akaryakıt ürünlerinin maktu ÖTV tutarlarında 5'er TL'lik artışa gidilmiş, maktu ÖTV tutarlarının her altı ayda bir üretici enflasyonu kadar artırılmasına dair düzenleme yapılmıştı. 3 Ocak'ta Aralık 2023'ün üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerinin açıklanmasıyla akaryakıt ürünlerinin maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarında son 6 aylık üretici enflasyonu kadar artış olacak. Buna göre akaryakıta yüzde 25'in üzerinde ÖTV zammı gelmesi bekleniyor.

BENZİNDE 2,25 TL, MOTORİNDE 2,11 TL ARTIŞ OLACAK
Açıklanacak veri ile birlikte ÜFE'nin yüzde 25 olması durumunda maktu ÖTV tutarları; benzinde 7,52 TL'den 9,40 TL'ye, motorinde 7,05 TL'den 8,81 TL'ye yükselecek. Yüzde 20'lik katma değer vergisi (KDV) de dahil edildiğinde benzinde en az 2,25 TL, motorinde 2,11 TL'lik artış meydana gelecek. Zammın gerçekleşmesi durumunda benzin 38 lirayı, motorin ise 40 lirayı aşacak.AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

AdminAdmin