GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-11-2022 13:22   Güncelleme : 28-11-2022 13:22

Bakan Koca sosyal medyadan uyardı: 2 milyon 866 bin kişi! Bir açıklamanız var mı?

Haber 7 - Sağlık Bakanlığı, Ekim 2022'de 17 milyon 99 bin 328 randevu vatandaşların hizmetine sunulduğunu açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından randevulara gitmeyen vatandaşlarla ilgili uyarıda bulundu.

Bakan Koca sosyal medyadan uyardı: 2 milyon 866 bin kişi! Bir açıklamanız var mı?

Hastane randevuları, Sağlık Bakanlığının Merkezî Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden alınıyor fakat sıkıntılar yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı, sorunu çözmek için ‘Beyaz Reform’ çerçevesinde randevu kapasitesini ve hekim sayısını artırmaya çalışıyor. Ancak burada vatandaşa da biraz görev düşüyor. Bakanlığın açıkladığı veriler, yaşanan sıkıntının sebebini açıkça göz önüne seriyor.

İşte o veriler:

> Ekim ayında 17 milyon 99 bin 328 randevu vatandaşların hizmetine sunuldu. Bu ayda toplam 13 milyon 623 bin 42 randevu alındı, bunların 10 milyon 757 bin 35’i muayeneye dönüştü. Toplam 2 milyon 866 bin 7 kişi hastaneye gitmedi. Bu dönemde randevuya gitmeme oranı yüzde 21 olarak belirlendi.

> MHRS’de geçen yıl 330 milyondan fazla, bu yılın 10 ayında ise yaklaşık 200 milyon randevu oluşturuldu.

> Pandemi öncesi dönemde günlük 672 bin olan randevu yüzde 40 artışla 945 bine ulaştı.

> Yıllık olarak bakıldığında, randevu alanların 4’te 1’inin hastaneye gitmediği ortaya çıktı. Eğer bir kişi, randevuya gidemeyecekse iki gün önceden iptal etmesi gerekiyor. Herkes bunu yaparsa hem muayene olmak isteyen diğer kişilere yer açılır hem de sağlık sistemi zora girmez. Sistemde SMS ve sesli arama yoluyla randevu hatırlatma ya da iptal servisleri de bulunuyor. Bu özelliği kullanan kişilere randevu tarihinden bir gün önce hatırlatma yapılıyor.

> Bakanlık, e-Nabız üzerinden yoğun bakımda yakını bulunan kişileri rahatlatacak bir uygulamayı da devreye aldı. Haziran ayından bu yana yoğun bakımdaki hastaların sağlık bilgileri e-Nabız üzerinden günlük olarak yakınlarıyla paylaşılıyor. Bu doğrultuda ekim ayına kadar 88 bin 971 hasta ve yakını bilgilendirildi.

2 GÜN ÖNCEDEN İPTAL EDİLMELİ

MHRS üzerinden alınan randevulara gidemeyecek olan kişilerin, bu randevusunu en az 2 gün önceden iptal etmesi hem muayene olmak isteyen diğer kişilere yer açılması hem de sağlık sisteminin zora sokulmaması açısından önem taşıyor. Sistemde SMS ve sesli arama yoluyla randevu hatırlatma veya iptal servisleri de bulunuyor. Bu özelliği kullanan kişilere randevu tarihinden bir gün önce hatırlatma yapılıyor.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Koca şu ifadeleri kullandı;

Geçtiğimiz ay tam 2 Milyon 866 Bin 7 kişi, MHRS üzerinden randevu aldığı halde muayene olmaya gelmedi. Randevusuna gelmeyenlerin, randevu almak isteyip de beklemek zorunda kalanlara bir açıklaması olabilir mi? Gelinmeyecek randevular iptal edilmelidir.

İPTAL EDENLERE TEŞEKKÜR EDERİM

MHRS üzerinden randevu alıp gelmeyenlerin oranı önceki aylarda %30 iken, bu oran Ekim ayında %25’e indi. Randevu almak isteyip de beklemek zorunda kalanlara imkân sağlandı. Randevularda ciddi olmalıyız. Gelmeyeceği randevuyu iptal edenlere teşekkür ediyorum.



GELİNMEYEN BİR RANDEVU SİSTEMİ YAVAŞLATIR

Geçen ay randevusu olanların 4’te biri muayene olmaya gelmedi. Bir ayda 4 hafta var. Gelinmeyen randevuların tamamının aynı haftada olduğunu kabul edelim. Sizce sağlık sistemi bundan nasıl etkilenirdi? İptal edilmeden gelinmeyen her bir randevu sistemi yavaşlatır.

AdminAdmin