GÜNCEL
Giriş Tarihi : 03-01-2024 12:38

Cizre sokağa çıkma yasaklarında yaşam hakkı ihlali kararları AİHM'e taşınacak

Cizre'de 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında yaşamını yitiren 288 kişinin dosyaları, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) "yaşam hakkı ihlali" iddialarını reddetmesinin ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınacak.

Cizre sokağa çıkma yasaklarında yaşam hakkı ihlali kararları AİHM'e taşınacak

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Hüseyin Tül, yaptığı açıklamada, AYM'nin 13 dosya hakkında verdiği kararların hukuki olmaktan uzak, insan haklarıyla bağdaşmayan kararlar olduğunu söyledi.

Tül, AYM kararlarının gerekçesine bakıldığında, başvurucu iddialarının görmezden gelindiği, devletin iddialarının ise esas alındığının ortaya çıktığını belirterek, "Bu yönü ile ağır hak ihlaline sebebiyet verenler aklanmıştır" dedi.

İç hukuk yollarının tükenmesinin ardından dosyaları AİHM'e taşıdıklarını dile getiren Tül, "AİHM'e yapmış olduğumuz ve yeni yapacağımız başvurularda nasıl kararlar vereceğini bilemiyoruz. Ancak sokağa çıkma yasağının uygulandığı dönemde yaşanan, başta yaşam hakkı ihlali olmak üzere, ağır hak ihlallerinin hukuki anlamda hesabının sorulabilmesi için bu sürecin takipçisi olacağız" diye konuştu.

Sokağa çıkma yasaklarında yaşamını yitiren Özkül ailesinin babası Selim Özkül ise AYM'nin dosyayı reddetmesine tepki gösterdi.

Özkül, "Tek istediğimiz katillerin yargılanması. Çocuklarımızı devlet öldürdü ama bunu kabul etmiyor. Onlar cezalandırılsın ki bir daha kimseye bu zulmü yapamasınlar" dedi.

EditörEditör