YEREL
Giriş Tarihi : 05-02-2024 16:09

Depremlere Karşı Risk Yönetimi: Sakarya'da Neler Yapılıyor?

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinin yıl dönümü, depremlere karşı risk yönetiminin önemini bir kez daha hatırlatıyor. Sakarya'da bu konuda neler yapılıyor?

Depremlere Karşı Risk Yönetimi: Sakarya'da Neler Yapılıyor?

Yıkımın Sebebi:

Kahramanmaraş depremlerinde 50 binin üzerinde insan hayatını kaybetti ve 100 bini aşkın insan yaralandı. 500 binin üzerinde bina yıkıldı veya ağır hasar aldı. Yıkımın en büyük sebebinin standartlara ve yönetmeliklere uygun olarak inşa edilmeyen yapılar olduğu belirlendi.

Risk Yönetimi:

Depremlerle baş edebilmek için en önemli şey, konuya kriz yönetimi değil risk yönetimi açısından bakmak. Yani riski gerçekçi bir şekilde belirleyip gerekli risk azaltma çalışmalarını yapmak ve bu riskin artmaması için önlemler almak gerekiyor.

Sakarya'da İRAP:

Sakarya için 2022 yılında Risk Azaltma Planı (İRAP) hazırlandı. Planın en önemli eylemi, şehrin yapı stokunun belirlenmesi ve dijital ortama aktarılması. Bu çalışmanın tamamlanması, Sakarya'da yapılacak herhangi bir iyileştirme veya kentsel dönüşüm çalışmasına altlık oluşturacak.

300 Bin Binanın Verisi:

Büyükşehir Belediyesi ve AFAD İl Müdürlüğü'nün çalışmaları ile Sakarya'da tüm yapı stokunun belirlenmesine ilişkin saha çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 300 bin binanın verisi sayısal ortama aktarıldı.

Hasar Görebilirlik Analizi:

Bir sonraki aşamada "hasar görebilirlik analizi ve raporlama" süreci ile her binanın risk durumu belirlenecek. Bu sayede, hangi binaların öncelikli olarak güçlendirilmesi veya yıkılması gerektiği ortaya konacak.

SUBÜ DAMER'in Desteği:

SUBÜ DAMER, Sakarya'da deprem ile ilgili geçmişte yapılan tüm çalışmalara destek oldu ve gelecekte de bu desteklerini sürdürecek.

"Depremlere risk yönetimi açısından bakmalıyız"

EditörEditör