YEREL
Giriş Tarihi : 10-11-2023 11:21

DEVA Partisi'nden Yargıtay kararına tepki

DEVA Partisi İl Başkanı Başnuh, “Yargıtay üyeleri derhal istifa etmelidir. Türkiye’ye verilen zararı kimse kapatamaz.”dedi.

DEVA Partisi'nden Yargıtay kararına tepki

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi İl Başkanı Ercan Başnuh, yazılı olarak yaptığı açıklamada, Yargıtay’ın kendisini Anayasa’dan ve Anayasa Mahkemesi’nden üstün göremeyeceğini belirterek, “Anayasamızın 153.maddesinde açık olarak, “Egemenliğin kullanılması hiçbir suretle, hiçbir kişiye, zümreye ve sınıfa bırakılamaz, hiç kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz. Anayasa’nın 153. maddesi son derece açık ve net. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının herkesi bağlayacağını, yasama yürütme yargı organlarının hiçbirinin Anayasa’nın 153. maddesinde ifade edilen kararların Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra uygulanmaması diye bir durum söz konusu olamaz. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ‘Anayasayı ben uygulamayacağım’ diyor. Ancak Anayasayı çiğneyen kararları ile Yargıtay Türkiye de yargıda büyük bir kaosa yol açarken, fiili düzene karşı kalkışmada bulunmuşlardır. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ‘Anayasayı ben uygulamayacağım’ deme hakkını kendinde nasıl görüyor? Anayasayı tanımamak kimin haddinedir?

“ANAYASAYA BİR KALKIŞMA SÖZ KONUSUDUR”

Hukukun bittiği bu noktada, fiilen anayasasızlaştırma yaşandığını ve yürütme üzerindeki denetim mekanizmalarının tümünün, birer birer işlevsizleştirildiğini görüyoruz. Ne olursa olsun bu darbe girişimi mutlaka bitirilmelidir. Yürütme gücünü kendine kalkan edinerek takınılan bir yaklaşımla küstahça gerçekleşen bir kalkışma söz konusudur. Hukuk devletinin olmazsa olmaz ilkelerini yok sayan, kuvvetler ayrılığını reddeden bu meydan okumanın hesabı da mutlaka sorulmalıdır. Yargıtay üyeleri görevden el çektirilmeye davet edilmelidir. Yargıtay üyeleri derhal istifa etmelidir. Türkiye’yi Anayasasızlaştırma teşebbüsüne kalkışanların tamamı, istisnasız bir biçimde yetkilerinden acilen ve derhal uzaklaştırılmalıdır.

“HUKUK HERKESE LAZIM”

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği Can Atalay kararının uygulanması hemen sağlanmalıdır. Can Atalay’ın hangi partinin milletvekili olduğunu, siyasi düşüncelerini, sosyal hayatını her şeyi bir kenara koyun lütfen… Hukuk herkes içindir… Hukuk devleti hepimizin haklarını korumak içindir… Hukukun ona göresi buna göresi olmaz… Bir yerde hukuk ayaklar altına alınıyorsa, mahkemeler işlemiyorsa, bırakın işlemeyi yüksek yargı makamları birbirleri hakkında maalesef suç duyurusunda bulunuyorsa… bu millet olarak hepimizi ilgilendirir. 

“TÜRKİYE’YE VERİLEN ZARARI KİMSE KAPATAMAZ” 

Anayasa Mahkemesi’ni gayri milli ilan eden ve düşmanlaştırmaya çalışan anlayış ve Yargıtay’ı Anayasa'yı ihlale sürükleyen bu kötülüğün Türkiye’ye verdiği zararı kimse kapatamaz. Hazine ve Maliye Bakanı isterse yıl boyunca sabahtan akşama kadar rasyonel zemine dönme çağrısını yenilesin! Derhal hukuk devletine geri dönülmediği, kuvvetler ayrılığı tesis edilmediği, yargı bağımsız olmadığı sürece Türkiye daha fazla yoksullaşacaktır. Hukukun üstün tutulmadığı ülkeye yatırım gelmez çabalar beyhude olacaktır. Milletimiz , milletimiz daha fazla fakirleşecektir. İktidar mensupları artık ortaya bulmaca gibi laflar atmaktan ziyade ahtapot gibi sardığı ve besleyerek kendine benzettiği yargıdan elini çekmelidir. Kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı yeniden tesis edilmezse iflas edeceğiz, gidişat bunu gösteriyor. Çünkü idama götürülen sadece bireysel haklar ve tümden adalet değil, hukuk devleti yapısının kendisidir. DEVA Partisi olarak buna müsaade etmeyeceğiz!” ” ifadelerini kullandı.  

AdminAdmin