DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, suyun zamansal ve mekânsal dağılımındaki belirsizliklerin hem kuraklık hem de taşkın riskini artırdığını belirtti. Balta, özellikle depolama tesislerinin kurak dönemlerde en büyük güvence olduğunu vurguladı.
68 bin dekar arazi sulamaya açıldı
Açıklamaya göre Sakarya’da tamamlanan 15 sulama tesisiyle 68 bin dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Basınçlı borulu sulama sistemleri, yapay zekâ destekli sulama otomasyonları ve elektronik ölçüm sistemleri sayesinde suyun daha verimli kullanıldığı ifade edildi. Modern sulama altyapısının, hem üretim verimliliğini artırdığı hem de su tasarrufuna katkı sağladığı kaydedildi.
5 baraj, 4 gölet hizmette
Kentte hizmete alınan 5 baraj ve 4 gölet ile toplam 10,69 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Ayrıca 2 barajın inşaat çalışmalarının sürdüğü, bu projelerin tamamlanmasıyla 11 bin 450 dekar tarım arazisinin daha sulama suyuna kavuşmasının hedeflendiği bildirildi.
68 taşkın koruma tesisi tamamlandı
Taşkınlarla mücadele kapsamında son 23 yılda 68 taşkın koruma tesisinin tamamlandığı, 191 bin 440 dekar arazinin taşkın kontrolünün sağlandığı açıklandı. Hâlen 19 taşkın koruma tesisinin inşaat ve yatırım sürecinin devam ettiği belirtildi.
9 HES ile yıllık 0,34 milyar kWh enerji
Sakarya’da işletmeye alınan 9 hidroelektrik enerji santraliyle yıllık 0,34 milyar kilovatsaat enerji üretimi gerçekleştirildiği bildirildi. Kurulu gücü 67 megavat olan tesislerle su kaynaklarının enerji üretiminde değerlendirildiği ifade edildi.
Genel Müdür Balta, “Su vatandır anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kullandığımız her damla suyu son damlasıymış gibi değerlendirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.




























