GÜNCEL
Giriş Tarihi : 15-02-2024 14:25

Enerji Bakanı: İliç’te izinlerle ilgili sorun yok, şirketinin zaafiyeti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 1h milyon metreküplük kontamine toprağın kaydığı İliç'teki Çöpler altın madeninde arama çalışmaları için 400 bin kamyona ihtiyaç olduğunu söyledi.

Enerji Bakanı: İliç’te izinlerle ilgili sorun yok, şirketinin zaafiyeti

Erzincan İliç‘te tüm uyarılarına rağmen işletilmesine izin verilen Anagold Madencilik‘e ait Çöpler Maden Sahası’nda meydana gelen toprak kaymasında göçük altında kalan dokuz işçiden hala haber alınamadı.

Arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “10 milyon metreküplük bir toprak kitlesi var. Bunu elimizde imkan olsa ve kaldırmaya kalksak en az 400 bin kamyona ihtiyacımız var” dedi.

‘Heyelan tehlikesi sürüyor’

Bölgede halen heyelan tehlikesinin devam ettiğini belirten Bakan, “Biz özellikle işçi kardeşlerimizin olduğunu tahmin ettiğimiz yerlerde arama yapıyoruz. Burası halen çalışan bir yapı yani heyelan tehlikesi halen devam ediyor. AFAD ekiplerine zarar gelmemesini önemsiyoruz, dolayısıyla çok dikkatli bir şekilde arama faaliyeti yürütüyoruz. O yüzden çalışmalar zaman alıyor” diye konuştu.

Bayraktar’ın verdiği bilgilere göre arama kurtarma çalışmaları metal dedektörleri ve dron radarlarla belirlenen bölgelerde sürüyor.

İlgili bakanlıkların halk sağlığına, çevreye ve Fırat Havzası‘na zarar vermeyecek şekilde gerekli tedbirleri aldıklarını söyleyen Bakan şunları dile getirdi:

Bu bölge ve maden özelinde ciddi bir rehabilitasyon süreci bundan sonraki aşama. Bu işin kök sebeplerinin ne olduğuyla alakalı müfettişlerimiz çalışmalarını sürdürüyorlar. Nerede eksik veya yanlış yapıldı, ortaya çıkaracağız. Kimlerin sorumluluğu varsa onların yargı önüne çıkmasını temin edeceğiz.”

Şirketin temsilcileri gelmedi

Altın madeni işletmecisinin bölgeye hiç gelmediğini belirten Bayraktar, “Şirketin  yönetim düzeyinde özellikle bir zaafiyet içerisinde olduğunu görüyoruz. Hala söz konusu yabancı şirketin temsilcileri burada değiller. Bu konuya arama kurtarma sürecini  bitirdikten sonra yoğun bir şekilde bakacağız” ifadelerini kullandı.

‘İzin sürecinde sıkıntı yok’

Bayraktar gazetecilerin madenin izin prosedürüyle ilgili bir sorusunu da “Bu tesisin izinleri ile alakalı sürecinde herhangi bir sıkıntı yok. Gerekli izinler ilgili tüm kurumlardan alınmış gözüküyor. Ama uygulama noktasında ilgili bakanlıklar soruşturmayı yürütüyor. Bunların neticelerini en kısa zamanda alıp sizlerle paylaşacağız. Hiçbir şeyin üstünün örtülmeyeceğini söyleyebiliriz” diye yanıtladı.

EditörEditör