DÜNYA
Giriş Tarihi : 21-11-2023 15:56

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak: Şifa Hastanesinin altındaki sığınaklar İsrail tarafından inşa edildi

İsrail'in Hamas'a ait tünelleri bahane ederken Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne saldırı düzenlemesi büyük yankı uyandırırken dikkat çeken bir gerçek ortaya çıktı. Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, "40 ya da 50 yıl önce hastanenin operasyonlarına daha fazla alan açmak adına bu sığınakları İsrailli inşaatçılar yaptı" dedi.

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak: Şifa Hastanesinin altındaki sığınaklar İsrail tarafından inşa edildi

İsrail geçen hafta, altında Hamas'a ait tüneller olduğunu iddia ettiği Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne baskın düzenlemişti. Kanlı baskının yankıları sürerken Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, Şifa Hastanesi'nin altındaki sığınakları 40-50 yıl önce İsrail'in inşa ettiğini söyledi.

 

"İSRAİLLİ İNŞAATÇILAR TARAFINDAN YAPILDILAR"

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, CNN televizyonunda Christiane Amanpour'a açıklamalarda bulundu. Amanpour'un, İsrail'in Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin altında Hamas karargahı olduğu iddialarını sorması üzerine Barak, "Uzun yıllardır, Şifa'nın altında İsrailli inşaatçılar tarafından yapılan sığınakların olduğu ve buraların Hamas karargahı olarak kullanıldığı biliniyor ve birkaç tünelin kesişimi bu sistemin bir parçası" dedi.

"OPERASYONLARIMIZA DAHA FAZLA ALAN AÇMAK İÇİN YARDIMCI OLMUŞTUK"

Barak'ın bu yanıtı üzerine Amanpour, "Burasının İsrailli mühendisler tarafından mı inşa edildiğini söylüyorsunuz? Kendinizi yanlış mı ifade ettiniz?" diye sordu. Ehud Barak ise "Muhtemelen 40 ya da 50 yıl önce yerleşkenin sınırlı alanı içinde hastanenin operasyonlarına daha fazla alan açmak adına bu sığınakların inşa edilmesine yardımcı olmuştuk." şeklinde konuştu.

ŞİFA HASTANESİ'Nİ BASMIŞLARDI

İsrail ordusu, 15 Ekim sabahı Gazze'de binlerce hasta ile yerinden edilmiş sivilin bulunduğu, bölgenin en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesine baskın düzenlemişti. İsrail'in, baskının ardından tüneller ve cephanelikler yerine binada bulduğunu iddia ettiği paslı silahlar ve birkaç kamerayı kanıt olarak sunması, eleştirilere neden olmuştu.

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak: Şifa Hastanesinin altındaki sığınaklar İsrail tarafından inşa edildi

İŞGALDE SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı. İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu.

Eski İsrail Başbakanı Ehud Barak: Şifa Hastanesinin altındaki sığınaklar İsrail tarafından inşa edildi

GAZZE'DEN CAN KAYBI 13 BİNİ GEÇTİ

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 66, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.
İsrail'e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor. Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarında Gazze Şeridi'nde 5 bin 600'ü çocuk ve 3 bin 550'si kadın olmak üzere 13 bin 300 kişi öldürüldü.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 217 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu, işgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı. İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 76 Hizbullah mensubu öldü.

AdminAdmin