DÜNYA
Giriş Tarihi : 07-02-2024 12:37

Gazze'de Ateşkes: Netanyahu Savaş Kabinesine Haber Vermeden Onay Verdi mi?

Gazze'de aylardır devam eden ve 20 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan İsrail saldırıları, beklenmedik bir gelişmeyle son buldu. Ülke basınına göre İsrail Başbakanı Netanyahu, savaş kabinesinin görüşünü almadan Gazze'de ateşkes için onay verdi. Bu haber, bölgede şaşkınlık ve merak uyandırdı.

Gazze'de Ateşkes: Netanyahu Savaş Kabinesine Haber Vermeden Onay Verdi mi?

Netanyahu'nun bu ani kararının arkasında yatan nedenler tam olarak bilinmemekle birlikte, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısına karşılık vermek bahanesiyle başlatılan bombardımanların uluslararası alanda büyük tepki çekmesi ve İsrail'in artan siyasi ve ekonomik baskılarla karşı karşıya kalması önemli bir etken olarak görülüyor.

Filistinli kaynaklardan gelen bilgilere göre Hamas da İsrail'in ateşkes önerisini kabul etti. Ateşkes planına göre her biri 45 gün sürecek 3 aşamalı bir süreç öngörülüyor. İlk aşamada, çatışmalar sona erecek ve insani yardımlar Gazze'ye ulaştırılabilecek. İkinci aşamada ise esir takası için görüşmelere başlanacak. Üçüncü aşamada ise kalıcı bir ateşkes anlaşması için zemin hazırlanacak.

EditörEditör