YEREL
Giriş Tarihi : 15-12-2023 12:05   Güncelleme : 15-12-2023 12:06

Gökdemir'den asgari ücret çağrısı: Dört kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayacak bir ücret olmalı

Hak İş Sakarya İl Başkanı, Hizmet-İş Şube Başkanı Mehmet Mesut Gökdemir, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yapısal değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirterek, asgari ücret tespit komisyonuna bir çağrıda bulundu.

Gökdemir'den asgari ücret çağrısı: Dört kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayacak bir ücret olmalı

Hak İş Sakarya İl Başkanı, Hizmet-İş Şube Başkanı Mehmet Mesut Gökdemir, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yapısal değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirterek, asgari ücret tespit komisyonuna bir çağrıda bulundu. Gökdemir, “Tüm tarafların komisyonda yer almalarını ve orada bir mutabakatla asgari ücretin belirlenmesini istiyoruz. 4 kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayacak bir ücret istiyoruz” dedi.

“Asgari ücretlinin beli bükülmeden geçinebilmesi şart”

Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın vergi konusunda çalışma yapılması gerektiğini dile getirdiğini hatırlatan Gökdemir, Konfederasyonumuza bağlı HAK-İŞ Akademi’nin bilimsel bir çalışma yürüttüğünü ve çalışmalar tamamlandığında bir rapor halinde Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a sunacaklarını söyledi.

Gelir vergisi oranlarının çalışanların belini bükecek hale geldiğini belirten Gökdemir, “4. aydan itibaren vergi dilimine girildiğini görüyoruz. Dolayısıyla bir düzenleme yapılması ve asgari ücretle çalışan insanların beli bükülmeden geçinebilmelerinin sağlanması şart” dedi.

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yapısal değişikliğe gidilmeli”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yapısal değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirten Gökdemir, “Tüm tarafların komisyonda yer almalarını ve orada bir mutabakatla asgari ücretin belirlenmesini istiyoruz. 4 kişilik bir ailenin asgari ihtiyaçlarını karşılayacak bir ücret istiyoruz” dedi.

“Kayıtdışı çalışma oranının yüksekliği emeklilik sistemini olumsuz etkiliyor”

Gökdemir, Emeklilik sistemi için de yeni bir reforma ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye’de ciddi bir kayıt dışı çalışmanın olduğunu ve bunun da başta emeklilik sisteminin olumsuz etkilediğini , “Bugünkü emeklilik sistemi içerisinde işçi emeklisi, Bağ-Kur emeklisi ve memur emeklisi arasında tam bir kargaşa var. Bunun ortadan kaldırılması için yeni bir reforma ihtiyaç var. HAK-İŞ olarak bu sorunları, çözülene kadar dile getirmeye devam edeceğiz” dedi.

“Kıdem Tazminatı her şart altında alınabilmelidir”

12 Eylül Darbe Dönemi öncesinde kıdem tazminatı sisteminin daha iyi olduğunu ancak 12 Eylül sonrası birçok hakkın yok edildiğini hatırlatan Gökdemir, “HAK-İŞ’in, kuruluşundan bu yana kıdem tazminatıyla ilgili bazı farklı talepleri var. 12 Eylül öncesinde kıdem tazminatlarında tavan ücreti yoktu. Ama 1981’den sonra gelen tavan sistemi ile tazminatlar kısıtlandı. Aynı şeyi ikramiyeler için de yaptılar. O yüzden kıdem tazminatlarında da mağduriyet yaşıyoruz. Biz diyoruz ki; işçiler hangi şartlar altında işlerinden ayrılırlarsa ayrılsınlar tazminatlarını alabilmeliler” diye konuştu.

AdminAdmin