GÜNCEL
Giriş Tarihi : 18-01-2024 13:18

Güzellik merkezlerinde kara para aklama nasıl yapılıyor?

Vergi Müfettişi Olcay anlattı Lüks yaşantılarıyla sosyal medyada geniş yer bulan Dilan Polat ve Engin Polat çifti, kara para aklayıp vergi kaçırdıkları iddiasıyla İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada tutuklanmıştı. Vergi Müfettişi Fatih Mustafa Olcay, kara para aklamada neden güzellik merkezlerinin kullanıldığını, vergi kaçırmada kullanılan “Şirinler” yöntemini, franchising bedelleri yükseltilerek kara paranın nasıl aklandığını ve olmayan müşteriye fiş-fatura kesme yöntemini tüm detayları ile anlattı.

Güzellik merkezlerinde kara para aklama nasıl yapılıyor?

Güzellik merkezlerinde kara para aklamanın en yaygın yöntemlerinden biri, franchising bedellerini fahiş fiyatlara yükseltmektir. Bu sayede, sistemde olmayan para, bankalar yoluyla merkeze aktarılabilir. Olmayan rağbeti oluşturarak müşteri gelmiş gibi fatura-fiş kesilmesi de bir diğer yöntemdir. Bu sayede, tahsil edilmiş gibi göstererek sisteme para entegre edilebilir.

Kara para aklamada neden güzellik merkezleri kullanılıyor? - Ardahan Haber

Vergi Müfettişi Fatih Mustafa Olcay, güzellik merkezlerinde kara para aklamada kullanılan yöntemlere ilişkin şu bilgileri verdi:

  • Franchise bedellerinin yükseltilmesi: Güzellik merkezleri, şube açmak isteyen kişilerden çok yüksek franchising bedelleri talep edebilir. Bu bedel, günün koşullarına ve şubeleşmenin koşullarına uygun olmasa bile, sistemde olmayan paranın bankalar yoluyla merkeze aktarılması için kullanılabilir.
  • Olmayan rağbeti oluşturarak fatura-fiş kesilmesi: Güzellik merkezleri, olmayan rağbeti oluşturarak müşteri gelmiş gibi fatura-fiş kesebilir. Bu sayede, tahsil edilmiş gibi göstererek sisteme para entegre edilebilir.
  • “Şirinler” yöntemi: “Şirinler” yönteminde, suç gelirleri veya yaygın adı ile kara para, dikkat çekmemek için küçük parçalara bölünerek farklı kişiler tarafından finans sistemine sokulur. Bu yöntem, güzellik merkezlerinde e-ticaret sitelerinde yükleyerek uygulanabilir. İnternet sitelerine ürün yüklenir ve bir başka kişi de sipariş verir. Bu kişiler tanıdıkları alıyor ve kendi tanıdıkları sistemden parayı ilgili genel merkeze ya da ilgili kişinin hesabına aktarıyor. Sistemde, internet sitesinde aracılık payları da kesiliyor. Bu noktadan sonra 100 lira olan bir para 90-80 lira olarak kayıtlı hale gelmiş oluyor.

Vergi Müfettişi: Güzellik merkezleri kara para aklamada kullanılıyor - Söz  Bursa

Sosyal medya fenomenlerinin vergilendirilmesi

Sosyal medya fenomenlerinin vergilendirilmesi ile alakalı olarak çok sayıda vatandaşın talepte bulunduğunu paylaşan Vergi Müfettişi Olcay, “Biz sosyal medya incelemelerini 2020’den ve daha öncesinden artan vaziyette gerçekleştiriyoruz. Denetimleri, mükelleflerin iş hayatını aksatmadan ya da mükelleflerin Türkiye’de faaliyet göstermelerinin önünü kapatarak yapmıyoruz. Vergisel anlamda doğru bir şekilde beyan etmiş mi, ödemiş mi, ödememiş mi sorularına odaklanıyoruz. Ödenmesi gereken verginin doğruluğunu tespit edip, araştırarak gerçekleştiriyoruz. Bu incelemelerin devam ettiğini, şikayete bağlı durumların da incelendiğini söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

AdminAdmin