DÜNYA
Giriş Tarihi : 24-11-2023 10:42

Hamas ile İsrail arasındaki 4 günlük geçici ateşkes başladı

Hamas ve İsrail arasındaki mutabakatla Gazze'ye saldırıları geçici olarak durduracak, esir takası ve insani yardıma imkan sağlayacak 4 günlük insani ara başladı. İsrail ordu radyosunun da başladığını doğruladığı anlaşma Hamas'ın, İsrail'in salıvereceği 150 Filistinli mahkûm karşılığında 50 rehineyi teslim etmesini öngörüyor. Mahkum takası Türkiye saati ile 17:00'de gerçekleşecek. İşte geçici ateşkes sürecinde bugün yaşanacaklar.

Hamas ile İsrail arasındaki 4 günlük geçici ateşkes başladı

İsrail ile Hamas, esir takası konusunda anlaştı. Katar Dışişleri Bakanlığı ateşkesin bu sabah 08.00'de başlayacağını duyurmuştu. İki taraf arasında esir takası ve insani yardıma imkan sağlayacak 4 günlük insani ara başladı. İsrail ordu radyosunun da başladığını doğruladığı anlaşmaya göre 13 kişilik ilk esir grubu saat 17'de Gazze'den çıkarılacak.

KALICI OLMASI AMAÇLANIYOR

Gazze'ye yönelik insani yardım da ateşkes ile birlikte başlayacak. Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu ateşkesin kalıcı olmasının amaçlandığı da belirtildi.

Hamas ile İsrail arasındaki 4 günlük geçici ateşkes başladı

DAHA FAZLA ESİRİN SERBEST BIRAKILMASI İÇİN MÜZAKERELER DEVAM EDECEK

Anlaşmanın Gazze'nin tamamını içeren kapsamlı bir ateşkes olduğu vurgulandı. Hamas da Gazze Şeridine günlük 200 yardım ve 4 akaryakıt tırının gireceğini ifade etti. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Gazze'den daha fazla esirin serbest bırakılmasını sağlayacak yeni bir anlaşma için müzakerelere devam etmeyi umduklarını söyledi.

Hamas ile İsrail arasındaki 4 günlük geçici ateşkes başladı

ATEŞKES 4 GÜN SÜRECEK

Anlaşma kapsamında Gazze'nin güneyindeki hava trafiği tüm gün, kuzeyinde ise 10 ila 16 saatlerinde durdurulacak. 50 İsrailli esire karşılık 150 Filistinli mahkum serbest bırakılacak. Takas edilecek esir ve mahkumlar, kadın ve çocuklar arasından seçildi. Serbest bırakılacak tüm sivillerin belirlendiği liste yetkililerle de paylaşıldı.

Hamas ile İsrail arasındaki 4 günlük geçici ateşkes başladı

İŞTE SAAT SAAT BUGÜN YAŞANACAKLAR

Dünya 4 gün sürecek geçici ateşkesle ilgili yaşanacaklara odaklanırken, anlaşmanın detayları da ortaya çıktı. İşte saat saat bugün yaşanacaklar;

  • İsrail ve Filistin arasında varılan anlaşma kapsamında İsrailli esirlerden oluşan ilk grup - 13 kadın ve çocuk - yerel saatle 16.00'da (TSİ 17:00) serbest bırakılacak.
  • Rehinelere Refah sınır kapısına kadar Kızıl Haç eşlik edecek. Kimlik tespit süreci sonrası rehineler İsrail ordusuna teslim edecek.
  • Rehineler fiziksel ve psikolojik bakım için Tel Aviv'deki hastanelere götürülecek.
  • Takasın ilk gününde İsrail'den 39 Filistinli mahkum serbest bırakılacak. Filistinliler Damon ve Megiddo hapishanelerinden Batı Şeria'daki Ofer hapishanesine, oradan da sınır kapısına götürülerek ailelerine teslim edilecekler.
  • Günün ilerleyen saatlerinde Mısır'dan Gazze'ye insani yardımın ulaşması bekleniyor. Hamas, Gazze'ye her gün 200 yardım kamyonu gireceğini belirtiyor.
AdminAdmin