GÜNCEL
Giriş Tarihi : 14-01-2024 15:50

İlber Ortaylı'dan Ali Fuat Cebesoy'un anıt mezarına tepki

Türkiye'nin önde gelen tarih profesörlerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı, Hürriyet gazetesindeki haftalık köşe yazısında, Milli Mücadele'nin önemli isimlerinden ve Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın arkadaşı Ali Fuat Cebesoy'un anıt mezarının durumuna dikkat çekti.

İlber Ortaylı'dan Ali Fuat Cebesoy'un anıt mezarına tepki

Ortaylı, Cebesoy'un Geyve'deki anıt mezarının durumunun üzücü olduğunu vurgulayarak, "Mustafa Kemal Paşa'nın Harp Akademisi'nde sınıf arkadaşı, Birinci Dünya Savaşı'nın değerli komutanlarından biri, İstiklal Savaşı'nın önde gelen savaşçılarından biri, Türkiye Devleti'nin Moskova nezdindeki ilk büyükelçisi ve nihayet TBMM başkanlığı yapmış bir eski asker ve münevver insanın mezarına daha fazla özen göstermeliyiz." ifadelerini kullandı.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı: Dünya Türkleri bekliyor

Geyve ilçesinin son yıllarda düzensiz yoğunluğun arttığı bir bölge haline geldiğine dikkat çeken Ortaylı, Kocaeli-Sakarya bölgesinin sanayi ve turizm yoğunluğunu kendi imkanlarıyla çözmeye çalıştığını belirtti. Ortaylı, "Halbuki bizim gençliğimizde sempatik ve pitoresk kasabalardandı." dedi.

Ünlü tarihçi, Cebesoy'un mezarının durumunun kötü olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda Paşa'nın mezarı bir caminin izbede kalmış avlusunda yer alıyor. Etraftaki klimalar, çöpler, mezarın karşısına yapılan ek bina tarihseverleri rahatsız ediyor. Bu çevre büyük ölçüde son zamanda bu hâle gelmiştir. Belediyenin, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün ilgisini bekliyoruz. Vatandaşlarımıza da Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Antalya yolu üzerinde bulunan Geyve'deki Paşa'mızın mezarını ziyaretini tavsiye ederiz. Mezarın yakınındaki Ali Fuat Paşa Kuva-i Milliye Müzesi ise sizleri Milli Mücadele günlerine götürecek."

İlber Ortaylı: Bu kişiler devamlı Atatürk devriyle yarışacaklarını sanarak  çıkmasınlar, o çok büyük adamların devriydi | Independent Türkçe

Ortaylı'nın bu sözleri, sosyal medyada da gündem oldu. Twitter'da #AliFuatCebesoy etiketiyle yapılan paylaşımlarda, Cebesoy'un anıt mezarının durumuna tepki gösterildi.

AdminAdmin