GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-01-2024 15:04

İran, TÜPRAŞ'ın Irak'tan aldığı petrol tankerine el koydu: Misilleme mi?

İran, Irak'tan Türkiye'ye petrol taşıyan Marshall Adaları bandıralı St. Nikolas isimli tankere Umman açıklarında el koydu. İran'dan yapılan açıklamada, tankere geçen yıl ABD tarafından el konulduğu hatırlatılarak, "Geçen yıl ABD tarafından İran petrolünün çalınmasının ardından St Nikolas tankerine bu sabah İran Deniz Kuvvetleri tarafından yargı kararıyla el konuldu" denildi.

 İran, TÜPRAŞ'ın Irak'tan aldığı petrol tankerine el koydu: Misilleme mi?

Eski adı Suez Rajan olan St. Nikolas tankeri, geçen yıl ABD tarafından el konulduğunda İran'a ait 980 bin varilden fazla ham petrolü taşıyordu. ABD o dönemde İran'ı yaptırımları ihlal ederek Çin'e kaçak petrol ihraç ettiğin iddia etmişti. Afrika'nın güneyinde ABD donanması tarafından el konulan tanker, ABD'nin Teksas eyaleti kıyılarına çekilmiş, tankerin taşıdığı İran'a ait petrol daha sonra satılmıştı. Tankerin adı ise yükü boşalttıktan sonra St. Nikolas olarak değiştirilmişti.

Tüpraş'tan İran'ın el koyduğu petrol yüklü gemiye ilişkin açıklama

İran ise Suez Rajan'a el konulmasının ardından misilleme olarak geçtiğimiz sene Marshall Adaları bandıralı ABD merkezli enerji şirketi Chevron tarafından işletilen "Advantage Sweet" adlı petrol tankerine ve "Niovi" adlı Panama bandıralı petrol tankerine el koymuştu.

İran'ın bu son hamlesi, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarına bir misilleme olarak yorumlanıyor. Ancak, bazı uzmanlar, İran'ın tankere el koymasının, bölgedeki artan gerginlikleri daha da tetikleyebileceği uyarısında bulunuyor.

SON DAKİKA HABERİ: İran, İzmir'e petrol getiren tankere el koydu - Son  Dakika Dünya Haberleri | NTV Haber

Sonuç olarak, İran'ın TÜPRAŞ'ın Irak'tan aldığı petrol tankerine el koyması, bölgedeki gerginliklerin daha da artmasına neden olabilecek bir gelişme olarak görülüyor.

AdminAdmin