DÜNYA
Giriş Tarihi : 12-11-2023 00:35

İsrail'den Lübnan'a gözdağı: Gazze'de yaptıklarımızı, Beyrut'ta da nasıl yapacağımızı biliyoruz

Gazze Şeridi'ne saldırıları 1 ayı aşkın süredir devam eden İsrail, kuzeydeki sınır komşusu Lübnan sınırında Hizbullah güçleriyle çatışıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Hizbullah bu tür hatalar yaparsa bunun bedelini ödeyecek olanlar, öncelikle Lübnan vatandaşlarıdır. Gazze'de yaptığımızı Beyrut'ta da nasıl yapacağımızı biliyoruz" dedi. Gallant, "Güneyde (Gazze'de) yapacak işimiz var ama hava kuvvetlerimizin yüzü kuzeye dönük" diye ekledi.

İsrail'den Lübnan'a gözdağı: Gazze'de yaptıklarımızı, Beyrut'ta da nasıl yapacağımızı biliyoruz

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan sınırında yaşanan çatışmalar hakkında konuştu. Gallant, Hizbullah’ın Lübnan’ı savaşa sürüklediğini ve Lübnan halkının bunun bedelini ödeyeceğini söyledi. Gallant, “Hizbullah bu tür hatalar yaparsa bunun bedelini ödeyecek olanlar, öncelikle Lübnan vatandaşlarıdır. Gazze’de yaptığımızı Beyrut’ta da nasıl yapacağımızı biliyoruz.” dedi. Gallant, İsrail’in kuzeyindeki bir askeri üste yaptığı açıklamada, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’den kaçan Filistinlileri göstererek, Lübnanlıların da aynı duruma düşebileceğini ima etti. Gallant, “Buradan Lübnan vatandaşlarına söylüyorum, Gazze’deki vatandaşların beyaz bayraklarla kıyı boyunca yürüdüğünü ve güneye doğru ilerlediğini görüyorum.” şeklinde konuştu. Gallant, ayrıca, İsrail pilotlarının ve hava kuvvetlerinin Lübnan’a hazır olduğunu belirtti. Gallant, “Pilotlarımız kokpitte oturuyor, uçaklarının burnu kuzeye bakıyor. Güneyde ( Gazze’de) yapacak işimiz var ama hava kuvvetlerimizin yüzü kuzeye dönük.” ifadelerini kullandı.

İsrail ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalarda 70 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri yaşamını yitirdi. GAZZE’DE İNSANLIK DRAMI Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle geniş çaplı saldırı başlatmıştı. İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne ağır hava saldırıları düzenlemişti.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana 38’i Gazze Şeridi içindeki çatışmalarda olmak üzere 354’ü asker 1200 İsraillinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail’e göre, Kassam Tugaylarının elinde 239 İsrailli esir var. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarında 4 bin 506’sı çocuk, 3 bin 27’si kadın olmak üzere 11 bin 78 Filistinli şehit oldu, 27 bin 490 kişi yaralandı. Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 182 Filistinliyi katletti.

İsrail ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ve sivilin bulunduğu en büyük sağlık merkezi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliye ettiği Filistin Kızılayı’na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin yakınlarını bombaladı. Saldırılarda yüzlerce kişi can verdi ve yaralandı.

İsrail ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana süren çatışmalarda 70 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü

EditörEditör