GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-01-2024 15:04

Kadınlar erkeğin soyadını almak zorunda kalmayacak!

Türk Medeni Kanunu'nda kadınların evlendiklerinde kocasının soyadını alması zorunluluğunu kaldıran Anayasa Mahkemesi kararı, 28 Ocak'ta yürürlüğe girecek. Bu karar, kadın erkek eşitliği adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinin birinci cümlesini iptal ederek, evlenen kadının kocasının soyadını almak zorunda olmadığını ve evlenme sonrasında kendi soyadını kullanabilmesinin önündeki engelin kaldırılmasını sağladı.

Kadınlar erkeğin soyadını almak zorunda kalmayacak!

Eşitlik İçin 25 Yıllık Mücadele: İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Nazan Moroğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi kararının kadın erkek eşitliği adına önemli bir kazanım olduğunu vurgulayarak, "Soyadında eşler arası eşitlik için mücadeleyi 25 yıldır sürdürüyorum" dedi. Moroğlu, kadınların evlendikten sonra kendi soyadlarını kullanma hakkına sahip olmalarının demokrasinin temel kriteri olduğunu belirtti.

Kadınlar erkeğin soyadını almak zorunda kalmayacak - Elips Haber

Yasal Boşluk ve Değişiklik İhtiyacı: Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının yürürlüğe girmesiyle birlikte, yeni düzenleme için TBMM'ye 9 ay süre verildi. Ancak, bu süre zarfında gerekli yasal düzenlemelerin yapılmadığı ortaya çıktı. Nazan Moroğlu, bu durumun 29 Ocak ve sonrasında evlenenler açısından yasal bir boşluk yarattığına dikkat çekti. Moroğlu, Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesi ile bağlantılı diğer maddelerde değişiklik yapılması gerektiğini ve bu eşitlik paketinin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade etti.

EditörEditör