Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’ın katılımıyla oluşturulan Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu’nun kuruluşuna ilişkin mutabakat muhtırası 11 Ocak 2024’te İstanbul’da imzalandı. Görev grubunun aktivasyon süreci ise 2 Temmuz 2024’te başladı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yürütülen faaliyetler kapsamında Karadeniz’de keşif, gözetleme ve karakol görevleri kesintisiz sürdürülüyor. Bu çerçevede fırkateyn, denizaltı, karakol gemisi, deniz karakol uçağı, helikopter ve insansız hava araçları görev yapıyor.
Mayın gözetleme faaliyetlerinde ise mayın avlama gemileri, hücumbotlar, helikopterler, SAS timleri ve İHA’lar aktif olarak kullanılıyor. Bugüne kadar 28 bin 150 saat seyir gerçekleştirilirken, hava unsurları 1.554 sorti ile 7 bin 711 saat uçuş yaptı.
Çalışmalar kapsamında 275 şüpheli cisim tespit edildi. Bunlardan 10’unun mayın, 8’inin kamikaze İHA ve 11’inin kamikaze insansız deniz aracı olduğu belirlenirken, tespit edilen unsurlar SAS timlerince imha edildi.
Öte yandan, 17 Aralık 2025’ten itibaren Kocaeli Cengiz Topel Meydanı’na 3 adet Bayraktar TB2 konuşlandırıldı, bölgede ilave fırkateynler görevlendirildi. Halihazırda haftada 4 deniz karakol ve 4 İHA sortisi icra ediliyor.
Yürütülen faaliyetler, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile ilgili bakanlıkların koordinasyonunda sürdürülürken, Batı Karadeniz’deki sondaj ve araştırma gemileri çevresinde de keşif ve gözetleme faaliyetleri devam ediyor.




























