YEREL
Giriş Tarihi : 10-08-2023 20:36

Karasu Paralı Köyü halkı 15 yıllık hukuk mücadelesini kazandı

Ankara merkezli bir şirketin Ocak 2019’da Karasu/Paralı Mahallesi sınırları içinde bulunan yüzlerce hektarlık sahada maden aramak amacıyla aldığı ruhsatın iptali için başlatılan hukuk mücadelesini Paralı Halkı kazandı. Danıştay, Bölge Adliye Mahkemesi’nin ruhsat iptali yönünde verdiği kararın bozulması talebiyle başvuruda bulunan firmanın itirazını reddetti. Kesin olan 7 Nisan 2023 tarihli karar taraflara iletildi.

Karasu Paralı Köyü halkı 15 yıllık hukuk mücadelesini kazandı

Ankara merkezli Orhun Metal, Madencilik İnş. San. Tic. isimli anonim şirket, Karasu Paralı Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 646,17 hektarlık alanda maden aramak ve işletmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlığa bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü başvuruyu kabul ederek 22 Ocak 2009 tarihinde firmaya işletme ruhsatı verdi.

PARALI’DAN İTİRAZ

karasuhaber.com'da yer alan habere göre Orhun Madencilik ruhsatı alır almaz söz konusu alanda maden aramak için faaliyetlere girişti. Paralı halkı bu oldu-bittiye itiraz etti ve söz konusu alanda düzenlediği gösterilerle durumu protesto etti. Vatandaş, maden arama sahasının ormanlık alan olduğu, içme suyu kaynaklarını körelteceği, Paralı ve çevre mahallelerdeki fındık tarımına zarar vereceği iddiasını her fırsatta dile getirdi.

İPTAL DAVASI

Paralı Köyü Kuzey Kalkınma Kooperatifi kurucu başkanı olan Özgür Uğur, maden ruhsatının ve Sakarya Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ‘ÇED kararı gerekli değildir’ kararının iptali için İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Uğur’un halen CHP İlçe Başkanı olan Av. Aykut Süt aracılığı ile başlattığı hukuk mücadelesinin ilk durağında mahalle halkının moralini alt üst eden bir karar çıktı. Sakarya 1. İdare Mahkemesi, başvuruyu reddetti.

İKİNCİ ADIM İSTİNAF

Av. Aykut Süt bu kez davayı Bölge Adliye Mahkemesi’ne (BAM) taşıyarak İdare Mahkemesi kararının bozulmasını talep etti. İstanbul BAM Dokuzuncu İdari Dava Dairesi’nin kararı ise Paralı lehine oldu. Ertan Demirci başkanlığındaki üç kişilik BAM, davalılarca ileri sürülen gerekçeleri haklı buldu ve 19 Haziran 2018 tarihli kararıyla Sakarya 1. İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu.

DANIŞTAY NOKTAYI KOYDU

Bu kez Orhun Metal BAM kararına karşı Danıştay’a dava açtı. Danıştay 8. Dairesi, Tetkik Hâkimi Sümeyra Özgen’in firma lehine bozma görüşüne itibar etmedi ve 5 kişilik heyetin oybirliği ile firmanın talebini reddetti. Kesin olan 7 Nisan 2023 tarihli karar taraflara iletildi.

AV. SÜT’TEN TEŞEKKÜR

Davada Özgür Uğur ve Paralı halkının avukatlığını üstlenen CHP İlçe Başkanı Aykut Süt, yaptığı yazılı açıklamada dava süresince Paralı halkının yanında duran herkese teşekkür etti.

Av. Aykut Süt açıklamasında şunları dile getirdi:

“Doğup büyüdüğüm köyüm olan Paralı sınırları dahilinde bulunan 646,17 hektarlı alan için müdahil şirkete verilen IV. grup madene ilişkin verilen 22/01/2009 tarih ve İR65143 sayılı maden işletme ruhsatının iptali istemiyle açtığımız davada yerel mahkemenin davanın reddine kararını Bölge İdare Mahkemesinde istinaf incelemesi ile kaldırarak davanın kabulü ile dava konusu 22.01.2009 tarihli ve İR65143 sayılı maden işletme ruhsatının iptalini sağlamıştık.

Bölge Mahkemesi'nin davanın kabulüne yönelik kararı bu kez maden şirketi tarafından temyiz incelemesine konu edilmişti.

Danıştay 8. Dairesi tarafından yapılan temyiz incelemesinde bölge idare mahkemesinin kararı onanarak kesinleşmiş oldu.

Kalkınma ilkesine aykırı olarak çevre koşullarının ve ekolojik sistemin, somut olarak su kaynağı ile dere yatağının geri dönülmesi imkansız zararlara uğratacak ranta yönelik maden ruhsatını ve ruhsat sahibi şirketi topraklarımızdan def etmiş olduk.

Haklı davamızda yanımızda duran herkese mahallem adına teşekkür ederim.”

AdminAdmin