GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-01-2024 19:29

"Kocaeli'nin Eseler Mahallesi'nde 3 Asırdır Devam Eden Gelenek: Kaz Bayramı"

"Kocaeli'nin İzmit ilçesine bağlı kırsal Eseler Mahallesi, 3 asırdır yaşatılan geleneksel "Kaz Bayramı" etkinliği ile renklendi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve mahalle sakinleri iş birliğiyle düzenlenen bu etkinlikte, geçmişi 200 yıl öncesine dayanan ritüeller ve yöresel değerler sergilendi. Yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen şenlikte, 500 kaz kesilerek katılımcılara ikram edildi.

Etkinlikte, köylülerin ürettiği yöresel ürünleri sergileyebildikleri stantlar kuruldu. Geleneksel yöntemle pişirilen kazlar, yufka eşliğinde misafirlere sunuldu. Çevre illerden ve farklı köylerden gelen yüzlerce kişi, saatlerce pişen 500 kazın tadını çıkardı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, etkinliğe katılanlara hitaben yaptığı konuşmada, geleneksel yöntemlerle bir araya gelmenin ve birlikte çalışmanın önemini vurguladı. Başkan Büyükakın, "Bu gelenek artık bir etkinlik halini aldı. Burada güzel olan, dört köy insanının bir araya gelmesi, çevre köylerden insanların katılması ve bu geleneğin yaşatılmasıdır." dedi.

Öte yandan, Kaz Bayramı Şenliği'ne Kars'tan katılan girişimci Nuran Özyılmaz, esprili bir dille Başkan Büyükakın'a hitaben, "Bu şehir o kadar hoşuma gitti ki bu sene de geldim. Yine geleceğim. Bu etkinliği çok kıymetli buluyorum. Ama Kars kazına hiç rakip tanımıyorum." şeklinde konuştu.

Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, etkinliğin kültürel mirasa sahip çıkmak adına önemli olduğunu belirterek, "Her anlamda yerel kültürümüze ve kültürel değerlerimize sahip çıkıyoruz." dedi.

Kaz Bayramı, her yılın ocak ayının ikinci yarısında kutlanıyor. Bayram hazırlıkları ise köy büyüklerinin belirlediği tarihte başlıyor. Yöresel ritüellerle süslenen bu etkinlik, köylülerin birlikte çalışma kültürünü ve geleneksel lezzetleri bir araya getiriyor."

AdminAdmin