YEREL
Giriş Tarihi : 14-06-2023 13:21   Güncelleme : 14-06-2023 13:22

Kredi almak için firma kuruyorlar

Sakarya'da Ocak-Mayıs döneminde yeni açılan ve kapanan işyeri sayıları belli oldu. Ekonomik krizden etkilenen büyük işletmeler işlerini küçülttü ya da bölündü. Bu dönemde kredi olanaklarından yararlanmak için kağıt üstünde kurulan firma sayısı da arttı.

Kredi almak için firma kuruyorlar

Sakarya’da Ocak-Mayıs döneminde yeni açılan ve kapanan işyeri sayıları belli oldu. Ekonomik krizden etkilenen büyük işletmeler işlerini küçülttü ya da bölündü. Bu dönemde kredi olanaklarından yararlanmak için kağıt üstünde kurulan firma sayısı da arttı.

ÖZEL HABER - NAZİLE AKARSUAÇILAN VE KAPANANLAR

Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, esnafın yaşadığı sıkıntılar,  seçim sonrasındaki beklentiler ve yılın ilk 5 ayına ait istatistikler hakkında Adapazarı Akşam Haberleri Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.  Alişan, “ 2023 yılının Ocak-Mayıs döneminde ilimizde bin 690 işyeri açılmış olup, 736 işyeri de kapanmış durumda. Bakıldığı zaman ekonomik sıkıntılar yaşanırken açılan dükkânların çok olduğunu görüyoruz. Bu artışların çoğu işletmesini kapatıp yeniden işyeri açanlar ile sanayici sıfatında olup işini küçülterek küçük esnaf olanlardan kaynaklanmış durumda” dedi.

KREDİ ALMAK İÇİNA

çılan işletme sayısındaki artışın esnafın durumunun iyi olduğu şeklinde algılanmaması gerektiğini dile getiren Başkan Alişan, “Az evvel de söylediğim gibi bu dönemde işini küçülterek yeni işyeri açan çok sayıda esnafımız oldu. Açılan dükkânların bir kısmının da kredi almak için işyeri açılış kaydı yaptırdığını görüyoruz. Tabii ki vergi kaydı olup oda kaydı olmayanlar da var” şeklinde konuştu.

İSTİKRAR VE GÜVEN

Seçimlerin sona erdiğini ve esnafın artık istikrar beklediğini söyleyen Alişan, “İstikrar ve güven olursa her şey düzelir. Her şeyin başında istikrar vardır. Bakıldığı zaman esnafa seçimden önce birçok vaat verildi. Esnaf şimdi bu vaatlerin yerine getirilmesini istiyor. Bize vermiş oldukları sözler dışında herhangi bir beklentimiz yok. Sözler yerine getirilsin yeter. Esnaf zaten kendi yağında kavrulan bir topluluk, biz hiçbir zaman fazlasını istemeyiz. Seçim bitti, biz istikrarın devam etmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

PERAKENDE YASASIYeni dönemde en büyük beklentilerinden birinin de Meclis’te bekleyen Perakende Yasası’nın bir an önce hayata geçmesi olduğunu söyleyen Hasan Alişan, “Esnafın artık haksız rekabete karşı mücadele edecek gücü kalmadı. Esnaf ticari hayatta haksızlıklara karşı karşıya kalıyor. İki milyonu aşkın esnafımız bu yasanın biran önce çıkması için bekliyor. Herkes bildiği işi yapmalı. Perakende yasası fiyat artışlarının olduğu günlerde çok önemli bir yasa. Biz yeni kurulan meclisten perakende yasasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

BAYRAM ALIŞVERİŞLERİ

Kurban Bayramı alışverişlerinin esnaftan yapılmasını isteyen Alişan, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Biz esnaf olarak bayramları bekliyoruz. Kurban bayramı zor bir bayramdır. Biz Müslümanlar dini vecibemizi yerine getirebilmek için birikimlerimizi kurbana ayırırız.  Kurbandan arta kalan kısmı sosyal yaşantımızı endeksleyen bazı faktörlerde kullanmaya çalışıyoruz. Ama maalesef bu Kurban Bayramı esnaf için daha zor geçecek. Ümit ediyoruz ki markası bol olan, Türkiye’de sermayesi bol olan firmalara gidilmez. Herkes yerel esnaftan alışveriş yapar. Yerel esnafımızdan alış veriş yapılırsa esnafımız da kazanır, şehrimiz de kazanır.”

AdminAdmin