DÜNYA
Giriş Tarihi : 22-09-2023 13:39   Güncelleme : 22-09-2023 13:39

Macaristan, Azerbaycan'ı kınayan ortak AB bildirisini veto etti

Haber 7 - Macaristan, Avrupa Birliği'nin (AB) Karabağ'daki duruma ilişkin ortak açıklamasını veto etti.

Macaristan, Azerbaycan'ı kınayan ortak AB bildirisini veto etti

Azerbaycan'ın Karabağ'daki terörle mücadele operasyonlarına ilişkin, AB'ye üye 27 ülkenin tamamının yapmayı planladığı kınama açıklaması Macaristan tarafından engellendi. Açıklama, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Karabağ'daki duruma ilişkin eylemleriyle ilgiliydi.

Avrupa editörü Rikard Jozwiak, sosyal medya platformu  X'te Macaristan'ın bu hamlesini duyurdu.

KARABAĞ OPERASYONU

44 gün süren İkinci Karabağ Savaşı sonrası, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki Ermenilerin attığı adımlar tansiyonun yükselmesine neden olmuştu.

Bölgedeki silahlı gruplar son günlerde Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve sabotaj girişimleri, silahlı saldırılar gibi bir dizi provokasyonlarda bulundu.

Azerbaycan'ın bölgedeki sözde rejimin feshedilmesi taleplerine rağmen Ermeni güçlerinin kontrolündeki topraklarda 9 Eylül’de sözde “cumhurbaşkanlığı seçimi” yapılması tansiyonu daha da yükseltti.

19 EYLÜL'DE BAŞLADI

Hocavent ili Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa kara yolunda mayının üzerinden geçen Azerbaycan devlet kurumuna ait bir kamyondaki 2 kişinin hayatını kaybetmesi, olay yerine giden polis aracındaki 4 polisin de yine mayın nedeniyle şehit olması üzerine Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla 19 Eylül'de lokal antiterör operasyonu başlatmıştı.

Operasyonda ağır kayıplar veren Ermeni silahlı gruplar, Azerbaycan'ın talepleri doğrultusunda silah bırakmayı ve bölgenin silahsızlandırılmasını kabul etti.

AdminAdmin