GÜNCEL
Giriş Tarihi : 15-02-2024 14:38

Marmara Denizi'nde 6 Mürettebatla Batan Kargo Gemisi: Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor

Marmara Denizi açıklarında seyir halinde olan bir kargo gemisi İmralı Adası’nın güneybatısında su alarak battı. ‘BATUHAN A’ isimli 69 metre boyundaki geminin 6 mürettebatı için arama kurtarma çalışması başlatıldı.

Marmara Denizi'nde 6 Mürettebatla Batan Kargo Gemisi: Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Marmara Denizi'nde "6 mürettebatın bulunduğu Batuhan A isimli kuru yük gemisinden 06:32'de acil durum sinyali alınmıştır” denildi.

Gemiden alınan sinyalin 07:12'de kesildiği ifade edilen açıklamada, arama kurtarma çalışmalarına destek olmak üzere bölgeye Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) deniz ve hava unsurlarının yönlendirildiği belirtildi.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ise, Sahil Güvenlik Marmara Boğazlar Bölge Komutanlığı Harekat Merkezi'nce, kargo gemisinin saat 06:20'de Karacabey ilçesinin kuzeyinde, kıyıya yaklaşık 4 mil uzaklıkta battığı ihbarının alındığını aktardı.

Açıklamalara göre yetkililere, geminin ağır hava ve deniz şartları nedeniyle batmaya başladığı bilgisi iletildi.

Kurtarma çalışmaları hakkında neler biliniyor?

Kurtarma çalışmalarıyla ilgili son açıklama Bursa Valisi Mahmut Demirtaş'tan geldi.

Vali Demirtaş yaptığı yazılı açıklamada, AFAD, Sahil Güvenlik, Deniz Polisi, jandarma, UMKE, ANDA, AKUT ve NAK ekiplerinden oluşan 275 personel ile kurtarma çalışmalarına devam edildiğini duyurdu.

Kurtarma çalışmalarına kurtarma botları, bir arama kurtarma korveti, bir helikopter, bir keşif karakol uçağı katılıyor.

Daha önce hava şartları nedeniyle havalanamadığı belirtilen helikopterin son durumu netlik kazanmadı.

Demirtaş açıklamasında, ilerleyen saatlerde bir Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arama kurtarma gemisi ve bir mayın gemisi, su altı robotu cihazı bulunan bir Deniz Polisi ekibi ve Kıyı Emniyeti unsuru olan Nene Hatun römorkörünün de arama kurtarma faaliyetlerine katılacağını kaydetti.

Bölgede, Sahil Güvenlik ekiplerince mobil radar aracı, su üstü radarı ve gözetleme sistemiyle denizden ve kıyıdan tarama yapıldığı aktarıldı.

Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı dalgıç polisler de çalışmalara katılıyor.

Mürettebatın Türk oldukları değerlendiriliyor

Daha önce Anadolu Ajansı’na (AA) açıklama yapan Demirtaş, geminin battığı bölgede dalgaların boyunun 3 metreye yaklaştığını, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın Mudanya ilçesindeki yerleşkesinde çalışmaları koordine ettiğini belirtmişti.

Demirtaş, mürettebatın Türkiye vatandaşı olduklarının değerlendirildiğini de söyledi.

Ticari geminin battığı değerlendirilen bölgede boş can salı da tespit edildi.

Geminin sahibi Murat Altıntaş'ın kardeşi Muhsin Altıntaş, AA muhabirine, geminin neden battığıyla ilgili bilgisinin bulunmadığını, hava şartlarından olabileceğini söyledi.

Altıntaş, ağabeyinin de gemide olduğunu belirterek, "Şu anda kimseye ulaşamıyoruz. Ağabeyimle beraber gemide 6 personel vardı" dedi.

Aynı gemi daha önce karaya oturmuştu

"Batuhan A" gemisi 2 Nisan 2021'de yük boşaltmak için Çanakkale'nin Biga ilçesinde Karabiga Belde Belediyesi’ne ait limana yaklaştığı sırada karaya oturmuştu.

Gemi, kaptanın çağrısı üzerine bölgeye giden Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait "Türkeli" isimli römorkör tarafından çekilerek, 2 gün sonra bulunduğu bölgeden kurtarılmıştı.

EditörEditör