EKONOMİ
Giriş Tarihi : 10-01-2024 12:26

Mevduat faizleri neden düştü? Uzman isim açıkladı: Yüzde 55-60...

Mevduat faizleri yılbaşından bu yana düşüş eğilimine girdi. Uzman isim, mevduat faizlerindeki düşüşün nedenlerini ve gelecekteki beklentileri açıkladı.

Mevduat faizleri neden düştü? Uzman isim açıkladı: Yüzde 55-60...

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Habertürk'te katıldığı bir yayında mevduat faizleri ve kredi faizleri ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Eryılmaz, mevduat faizlerindeki düşüşün birkaç nedeni olduğunu söyledi.

Eryılmaz, "Merkez Bankası bu enflasyonla mücadele kapsamında politika faizinde güçlü artışlara gitti. Faiz oranları yüzde 42,5'e kadar yükseldi. Dolayısıyla politika faizinin bu şekilde artması mevduat faizini de yukarı doğru çekmişti. Son dönemlerde yaşanan bir de KKM'den çıkış hamlesi var. Döviz dönüşümlü bu hesaplardan da artık çıkmak istiyoruz. Tüm bu etkenlerle beraber mevduat faizi Aralık'ın son haftasına kadar 3 aylık olan vadeli mevduatların faiz oranı yüzde 52'ye kadar ortalama yükselmişti" dedi.

Eryılmaz, mevduat faizlerindeki düşüşün devam edip etmeyeceğini de değerlendirdi. Eryılmaz, "Ancak yılbaşından bu yana mevduat faizinde düşüş var. Peki bu düşüşün sebebi ne? Birkaç sebebi var özellikle bankalar Aralık ayı bilançolarını kapatmadan önce bilançoda teknik düzeltme adına ciddi bir mevduat toplama yarışına girmişlerdi. Bu da mevduat faizini yükseltiyordu artık buna gerek kalmadı. Çünkü yeni yılda yeni bilançolarla birlikte bu mevduat yarışının azalıyor olmasının etkisi var" dedi.

Bankalar mevduat faizini düşürdü, piyasa hareketlendi: Uzman isim rakam ve tarih  verdi!

Eryılmaz, mevduat faizlerindeki düşüşün geçici olabileceğini belirterek, "İkinci neden şu bankalar arası piyasada çok ciddi TL mevduat fazlası var. Hatta Merkez Bankası son açıkladığı kurul metninde miktarsal sıkılaştırma adımları sterilizasyon uygulayacağım dedi ve depo alım ihaleleri gerçekleştirdi. Buradaki amaç TL likidite fazlasını çekmek. Peki neden TL fazlası var? Çünkü ticari kredi faizi ve bireysel kredi faizi çok yüksek talep giderek azalıyor insanlar kredi alamıyorlar. İşletmeler kredi alamıyorlar bu durumda da bankanın mevduat toplamasına gerek olmadığı için mevduat faizlerinde de kısmi bir düşüşün etkisini görüyoruz" diye konuştu.

İki kamu bankasından faiz indirimi

Eryılmaz, mevduat faizlerinin önümüzdeki dönemde yüzde 55-60 bandında olacağını tahmin ettiğini söyledi. Eryılmaz, "Ancak kısmi bir düşüş olsa da biz yakın vadede toparlanma görebiliriz. Piyasadaki hakim beklentiye bakarsak biz bu sene ortalama yüzde 55 hatta yüzde 55-60 arasında mevduat faizinde bir dengelenme göreceğiz, görmek zorundayız. Neden enflasyonla mücadele ediyoruz çünkü. Bu nedenle ilk etapta belki kısmi bir düşüş olabilir ama bu toparlayacaktır" dedi.

Piyasaları hareketlendiren gelişme: Bankalar mevduat faizini neden düşürdü?  - Bursa Hakimiyet

Eryılmaz, seçimlerden sonraki dönemde de mevduat faizlerinin yüksek kalmasını beklediğini belirterek, "Piyasa şimdi şunu takip edecek; seçim öncesi döneme girmiş durumdayız adaylar açıklandı. Dolayısıyla kamu bankaları tarafından seçim öncesinde bir gevşeme emaresi olabilir belki bunun da ön sinyali olabilir. Burayı da takip etmek gerekebilir ancak böyle bir senaryo gerçekleşiyor olsa bile biz yüzde 55-60 arasında bir ortalama faizden bahsediyoruz. Ben açıkçası seçimden sonraki sürede yine yüzde 55-60 bandına oturacak bir mevduat faizi beklerim. Uzunca bir süre yüksek kalacak 9'ncu aya kadar beklerim bu yüksekliği" ifadelerini kullandı.

EditörEditör