GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-10-2023 01:33

Oda başkanından 65 yaş üstüne veryansın

Akaryakıt fiyatlarına paralel olarak güncellenen ulaşım maliyetleri artarken ücretsiz toplu taşıma ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 65 yaş ve üzeri vatandaşların ücretsiz seyahatine ilişkin konuşan Sakarya Otobüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanı Cevat Demir TV264 ve Medyabar mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.

Oda başkanından 65 yaş üstüne veryansın

Üst üst gelen akaryakıt zamları, personel giderleri, araçla ilgili her kalemde artan maliyet yükünü kaldıramayan özel halk otobüsü işletmecileri, uzun süredir ücretsiz şehir içi ulaşıma dair itirazlarını dile getiriyordu.

65 yaş üzeri vatandaşların ücretsiz seyahatinin getirdiği artı maliyetten yakınan toplu taşıma esnafı, konuyla ilgili gerekli görüşmeleri sağlamıştı.

Özel halk otobüsü esnafı, ücretsiz toplu taşımadan yararlanan 65 yaş üstü vatandaşlara Türkiye genelinde her ayın sadece 4 günü hizmet vermeyi kararlaştırdı.

Konuyla ilgili Sakarya Otobüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanı Cevat Demir, otobüslerin gelirinin maliyetlere yetmediğini söyleyerek, “65 yaş üstü vatandaşlar koşarak camiye gitmez. Kartını alıp koşa koşa otobüse biniyorlar. Camiye koşsalar öbür tarafa da yatırım yaparlar” dedi.

“Gelir maliyete yetmiyor”   

Özel halk otobüslerinin kamu görevi yapan araçlar olduğunu söyleyen Cevat Demir, otobüslerin geliri maliyetlere yetmiyor dedi. Fiyatlara çözümün zamlarla olmadığını ifade eden Demir, “Bizim çözümümüz zamla olmuyor. 65 yaş üstüne saygı duyuyoruz ama 65 yaş üstü vatandaşlarımız esnafla karşı karşıya gelmesin. Belediye gerekirse vatandaşlarımıza bütçe versin ama vatandaşlar otobüse bindiği zaman ücret ödesin” dedi.

“Ulaşım kartı suistimal edilmemeli” 

Otobüslerden inmeyen, bir ekmek, bir limon almak için Karasu’dan Sakarya’ya gelen insanların olduğunu belirten Cevat Demir, bu durumun temel ihtiyaç olduğundan değil, sadece zaman geçirmek için olduğunu dile getirdi. Ücretsiz ulaşım kartının suistimal edilmemesi gerektiğini söyleyen Demir, “Gereken ücret desteği vatandaşın ibanına gönderilsin. Vatandaşlar otobüse bindiği zaman ücretini tam versin” diyerek devletin yükünü taşıdıklarını ifade etti. 

“Şoförler esnafı temsil ediyor”    

Şoförlerin esnafları temsil ettiğini ve zaman zaman şoförlerin gerildiğini söyleyen Demir, bu durumların içlerini acıttıklarını belirtti. Saygının ve hürmetin kalkmaması için esnaf ve vatandaşın karşı karşıya gelmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Para mevzu değil, kendi hayatımızı idam ettirebilmek meseledir. Ben bir eski arabayla evlat okuttum. Bugün iki arabayla evimi geçindiremiyorum” ifadelerini kullandı.


“Otobüste can taşıyoruz”  

Tüm belediyelerin esnaflara destek çıktığını belirten Cevat Demir, Sakarya Belediyesi’nin bütçesi olmadığı için bu desteği veremediğini söyledi. Eski araçlarla da çalışmak istemediklerini sözlerine ekleyen Demir, “Evini geçindiremiyen bir insan nasıl araç yenilesin. Yaş sınırlaması Büyükşehir’in yapabileceği şeylerdir. Ayrıca başkanlarımız da esnaflara oldukça duyarlı” diyerek denetlemelerden rahatsız olmadıklarını, otobüslerde can taşıdıklarını ve bunun sorumlulukları olduğunu dile getirdi.

“Camiye koşsalar öbür tarafa yatırım yaparlar”  

Kuşaklar arası çatışma olmamasını ve gençlerin otobüslerde yaşlılara yer vermek istemediklerini söyleyen Demir, otobüslerin belli saatlerde yoğun olduğunu ve o saatlerde 65 yaş üstünün evde olmaları gerektiğini ifade etti. “Okula giden öğrencilerin yerleri gasp edilmiş oluyor. 65 yaş üstü ücretsiz diye bir kanun var. Ama altı üstü dolu değil. Düzen istiyoruz” sözlerini kullanarak “65 yaş üstü vatandaşlar koşarak camiye gitmez. Kartını alıp koşa koşa otobüse biniyorlar. Camiye koşsalar öbür tarafa da yatırım yaparlar” dedi.

“Plakalar değişecek”      

Belediye otobüslerinin plakalarının değişmesinden bahseden Demir, “Bunun bir cazibesi yok. J olması ya da HO olması bir şey fark etmiyor. Esnafa bir faydası yok” diyerek 2024 yılında uygulanabileceğini söyledi.

EditörEditör