EKONOMİ
Giriş Tarihi : 18-03-2024 23:17

Piyasalar Beklentide! TCMB Mart Toplantısında Faiz İndirimi Olacak mı?

21 Mart'ta gerçekleşecek olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısına yönelik piyasa beklentileri belli oldu. Bloomberg HT'nin anketine göre piyasa katılımcıları, TCMB'nin Mart toplantısında faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmemesini ve politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit kalmasını öngörüyor.

Piyasalar Beklentide! TCMB Mart Toplantısında Faiz İndirimi Olacak mı?

Ankete katılan 24 kurumun medyan beklentisi, Mart ayı faiz tahmininin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması yönünde. En yüksek faiz tahmini yüzde 50, en düşük tahmin ise yüzde 45 seviyesinde gerçekleşti.

Ancak ankete katılan bazı kurumlar faiz artışı da öngörüyor. İki katılımcı 500 baz puan, üç katılımcı da 250 baz puan faiz artışı beklediğini ifade etti.

2024 yıl sonuna dair faiz tahminlerine bakıldığında ise piyasanın medyan beklentisi yüzde 45 seviyesinde. Üç katılımcı yıl sonu için yüzde 50 faiz öngörürken, en yüksek beklenti yüzde 50, en düşük beklenti ise yüzde 35 seviyesinde gerçekleşti.

Faizde ilk indirim beklentileri de ankete dahil edildi. Tahminini paylaşan 17 kurumdan 8 tanesi TCMB'den ilk indirim hamlesini Ekim ayında beklerken, 2 kurum Eylül ayında indirim öngörüyor. 7 kurum ise 2024 yılında TCMB'den faiz indirimi beklemediğini ifade etti.

Piyasaların TCMB'nin Mart toplantısına dair beklentileri merakla takip edilirken, faiz kararının ekonomiye ve piyasalara nasıl bir etki yapacağı da önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde görülecek.

EditörEditör