GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-10-2023 09:51

Prof. Dr. Oğuz Karabay uyardı: Hasta sayısı artacak

Son dönemde yeni varyantlar nedeniyle Covid-19 vakalarında artış yaşanırken, Prof. Dr. Oğuz Karabay'dan uyarı geldi. Karabay, “2020 yılındaki gibi bir durum söz konusu değil ancak enfeksiyon ve üst solunum yolları hastalarında artış bekliyoruz” diyerek alınması gereken önlemleri anlattı.

Prof. Dr. Oğuz Karabay uyardı: Hasta sayısı artacak

2020 yılında başlayan koronavirüs hayatımızı pek çok anlamda olumsuz etkiledi. Koronavirüs salgınını tam atlattık derken virüs, farklı alt varyantlarla gündeme gelmeye devam ediyor.

Havaların soğuması ve okulların açılmasıyla beraber insanların kapalı ortamlara çekilmesi son günlerde koronavirüs vaka sayılarında artışa neden oldu.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Oğuz Karabay artan koronavirüs sayıları hakkında değerlendirmelerde bulundu

“Virüslerin sıklığında artış yaşanabilir”
Covid-19’un insanların yakın temasta olduğu alanlarda, rahatlıkla bulaşabilen bir virüs olduğunu söyleyen Karabay, her yıl kasım, aralık, ocak aylarında virüslerin sıklığında bir artış bekleneceğini söyledi. Karabay, “2020 yılındaki gibi çok ciddi bir salgın durumu söz konusu değil. Bu virüs burun akıntısı, boğazda tırmalanma, ateşle seyredebiliyor” diyerek bazılarının hastalığı hafif semptomlarla atlatırken, bazılarının ise semptomsuz geçirebildiğini ifade etti.

“Covid’ten dolayı yatan fazla hastamız yok”
Üst solunum yolu enfeksiyonu olan hastaların olduğunu ve yatan hastaların sayısının yıl ortalamasıyla aynı sayıda olduğunu belirten Karabay,  “Covid nedeniyle yatan hastamız çok fazla yok. Yatan hastalar da genellikle organ nakli almış, akciğer hastalığı olan, ileri yaştakilerde hastalar ve daha ağır seyredebiliyor” dedi.

“Hastalar kendini izole etmeli”
Sonbahar aylarından sonra solunum yolu enfeksiyonlarının artmasının beklendiğini dile getiren Karabay, “Çocuklar yan yana okuldalar. Yakın temasla, oyun esnasında birbirine dokunarak, bu virüsleri yayacaklar. Çocuklar bilinçlendirilerek maske takmalı. El yıkama alışkanlıkları artırılmalı. Hastaların ise kendini izole etmeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“Maske kullanılmalı”
Ne kadar kapalı alanlarda olmazsak soğuk algınlığı etkenlerini o kadar az alırız diyen Karabay, “İleri yaşlarda olanlar daha çok dikkatli olmaları gerekir. Şu dönemden sonra maske kullanılmalı. Bizim serviste şu an sadece 2 vakamız var” sözlerini kullanarak o vakaların da genellikle ileri yaşta ve çok fazla hastalığı olan hastalar olduğunu söyledi.

AdminAdmin