SAĞLIK
Giriş Tarihi : 13-03-2024 14:20

"Sahur Öğününü Atlamayın”

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Asya Naz Al, "Sahur ve iftar arasında yeterli miktarda su için, sindirimi kolaylaştırmak için yemekleri çiğneyin, ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının" dedi.

Birden aşırı yemek tüketmenin birçok soruna yol açabileceğini aktaran Dyt. Asya Naz Al, sağlıklı ve doğru beslenmenin 6 formülünü şöyle sıraladı:

1-     Sahur öğününü atlamayın: Sindirimi kolay, lifli ve protein açısından zengin yiyecekler tercih ederseniz gün boyunca enerji seviyenizi korursunuz.

2-     Sıvı alımına dikkat edin: Sahur ve iftar arası yeterli miktarda su içmeye özen gösterin. Susuzluk hissi açlıkla karışabileceğinden düzenli aralıklarla su için.

3-     İftarı hafif tutun: İftar öğününde ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Sindirimi kolay, hafif ve besleyici yiyecekler tercih edin. Özellikle çorba, sebze yemeği, protein kaynağı olan tavuk veya balık gibi seçeneklere yönelin.

4-     Tatlıyı abartmayın: İftarda tatlı tüketmek istiyorsanız abartmamaya ve sağlıklı tatlılara yönelin. Meyve tatlıları, az şekerli ve düşük yağlı tatlılar tüketin.

5-     Yavaş yemek yiyin: Yemekleri yavaş yavaş yiyin ve iyice çiğneyin. Bu sindirimi kolaylaştırır ve tokluk hissini artırır.

6-     Ara öğünler: İftar ile sahur arasında küçük ve hafif ara öğünler tüketmek (meyve, yoğurt, kepekli kraker) enerji seviyenizi korumanıza yardımcı olur.

Lif açısından zengin sebzelerin tokluk hissini artırdığına değinen Al, badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ile keten ve chia tohumunun sağlıklı yağ ve lif açısından zengin olduğundan dolayı tok tuttuğunu aktardı. Al, oruç tutarken dengeli bir beslenme programı ile enerji ihtiyacının karşılanabileceğini aktararak, protein, lif ve sağlıklı yağlar içeren besinlerin ramazanda daha fazla tüketilmesi gerektiğine dikkati çekti.

 

 

EditörEditör