Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) bünyesinde faaliyet gösteren Sakarya Depolama ve Sayım Merkezi’nde, iade edilen PET, alüminyum ve cam ambalajlar ayrıştırılarak geri dönüşüme hazırlanıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da sosyal medya hesabından Sakarya’daki merkezin çalışmalarını paylaşarak, DOA sisteminin dönüşüm sürecine dikkat çekti.
Merkezde her gün yaklaşık 7 bin ambalaj geri dönüşüme kazandırılırken, günlük yaklaşık 4 ton cam ambalaj işleniyor. PET ve alüminyum ambalajlar ise preslenerek balya haline getiriliyor ve geri kazanım tesislerine gönderiliyor.
Sakarya Depolama ve Sayım Merkezi’nde görevli Çevre Mühendisi Mehmet Zorlu, DOA sisteminin devreye girmesiyle iş yoğunluğunun yaklaşık 3 kat arttığını belirtti. Sistem öncesinde günlük ortalama 200 kilogram PET ambalaj toplanırken, bu rakamın uygulama sonrası 600 kilograma yükseldiği ifade edildi.
Sakarya’daki merkezde toplanan ambalajlar sayesinde ekonomiye yeniden ham madde kazandırılırken, enerji tasarrufu ve çevrenin korunmasına da katkı sağlanıyor.





























