EKONOMİ
Giriş Tarihi : 07-02-2024 17:35

Sakarya Ocak Ayında İhracatta Gerileme Yaşadı!

Sakarya iş dünyası Ocak ayında 742 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Türkiye'nin ihracatına %3,7'lik bir katkı sağladı. Bu rakam, bir önceki aya göre %19, geçen yılın Ocak ayına göre ise %16'lık bir düşüşü temsil ediyor.

Sakarya Ocak Ayında İhracatta Gerileme Yaşadı!

Sakarya'nın Ocak ayındaki ihracat rakamları, iş dünyası için üzücü bir haberi beraberinde getirdi. TİM tarafından açıklanan verilere göre, Sakarya Ocak ayında 742 milyon dolar ihracat yaparak bir önceki aya göre %19, geçen yılın Ocak ayına göre ise %16'lık bir düşüş yaşadı. Buna karşın, bu rakam Türkiye'nin toplam ihracatının %3,7'sini oluşturarak Sakarya'nın önemli bir ihraç merkezi olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Düşüşün en önemli etkenleri arasında küresel ekonomideki belirsizlikler ve döviz kurundaki dalgalanmalar yer alıyor. Buna rağmen, otomotiv, demir çelik, kimyevi maddeler ve makine sektörleri ihracatta lokomotif rolünü üstlenmeye devam ediyor.

Sakarya'nın Ocak ayında ihracat yaptığı 110 ülke arasında ilk 5 sırayı Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Polonya ve İspanya aldı.

Sakarya İş Dünyasının Ocak Ayı İhracatı 742 Milyon Dolar - Sakarya Yenihaber

Ocak ayında yaşanan düşüş telafi edilebilir bir orandadır

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, ihracat rakamlarını değerlendirirken şunları söyledi:

“2024 yılının ilk ayında şehrimizde faaliyet gösteren firmalarımız 742 milyon dolar ihracat ile ülkemizin ihracatına 3,7’lik bir katkı sağladı. Ticaret Bakanlığımızın geçtiğimiz ay yayınlamaya başladığı faaliyet illerine göre ihracat istatistikleri şehirlerin gerçek üretim ve ihracatını gücünü ortaya koyması bakımından çok yararlı oldu. 2023 yılını rekor bir ihracat, rekor bir dış ticaret fazlasıyla kapattık ve Sakarya’nın tükettiğinden fazlasını üreten ve dünyaya satan bir il olduğunu yine gösterdik.TİM verilerine göre ihracatımızda Ocak ayında yaşanan düşüş telafi edilebilir bir orandadır. Ve bizim iş dünyamız dirayetli ve üretken duruşu ile ekonomiye değer katmaya devam edecektir.”

Altuğ, 2024'ün hem riskleri hem de fırsatları barındıracak bir yıl olacağını belirterek, üreten ve değer katan tüm Türk iş dünyasına teşekkür etti.

EditörEditör